Nekadašnji potpredsednik SAD i dobitnik Nobelove nagrade za mir Al Gor izjavio je juče na konferenciji UN o klimatskim promenama, koja se održava na indonežanskom ostrvu Bali, da njegova država „snosi najveći deo odgovornosti“ za blokiranje odluka o smanjenju emisije štetnih gasova.

Nekadašnji potpredsednik SAD i dobitnik Nobelove nagrade za mir Al Gor izjavio je juče na konferenciji UN o klimatskim promenama, koja se održava na indonežanskom ostrvu Bali, da njegova država „snosi najveći deo odgovornosti“ za blokiranje odluka o smanjenju emisije štetnih gasova. Tom prilikom on je izrazio nadu da će se situacija izmeniti kada SAD naredne godine dobiju novog predsednika.
„Gotovo sam siguran da će u naredne dve godine SAD promeniti svoje stavove“, rekao je Gor, osvedočeni borac za zaštitu životne sredine koji je na konferenciju na Baliju stigao u trenutku kada učesnici pokušavaju da postignu sporazum oko završnog dokumenta kojim bi se utvrdile granice smanjenja emisije gasova staklene bašte u narednom periodu i zamenio Kjoto protokol koji ističe 2012. Najoštriji kritičari odluka o propisivanju obaveznih granica jesu SAD i Kina, koje smatraju da smanjenja emisije štetnih gasova treba da budu proizvoljna.
U nacrtu dokumenta o kojem bi danas, poslednjeg dana konferencije na Baliju, trebalo da raspravljaju predstavnici 190 zemalja učesnica, predlaže se da industrijski razvijene zemlje smanje emisiju štetnih gasova između 25 i 40 odsto do 2020. Ujedinjene nacije zapretile su da neće učestvovati na sastanku koji se održava narednog meseca u SAD na kojem bi trebalo da bude reči o dokumentu koji će zameniti Kjoto protokol ukoliko ta država ne podrži takve predloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari