Alabar prodaje hotele 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Kompanija Emaar Hospitaliti (Hospitality), deo Emaar Properties grupe Muhameda Alabara, planira da proda niz hotela, klinika i škola, kako bi prikupila novac u trenutku kada tržište nekretnina u Dubaiju doživljava pad.

Alabar je u Srbiji najpoznatiji kao predsednik Upravnog odbora Igl Hilsa, privatne firme koja izgleda da nema direktne veze sa Emaarom, a koja stoji iza projekta Beograd na vodi. Kako je objavio Fajnenšel tajms, ova prodaja znači da Emaar nastoji da ojača svoje bilanse, jer je inače ovo loš trenutak na tržištu za prodaju nekretnina, s obzirom da je veliki pad cena nafte jako uticao na smanjenje tražnje za ovakvim objektima u regionu Zaliva. Kako se navodi, Alabar želi da prikupi 1,4 milijarde dolara.

U izjavi lokalnim medijima, ovaj biznismen je izjavio da je cilj prodaje „non-core“ imovine da se kompanija fokusira na upravljanje hotelima, po uzoru na velike lance poput Hiltona. Emaar Hospitaliti u svom vlasništvu ima brendove „Address Hotels“, „Vida“ i „Rove hotels“. Kompanija razvija 35 projekata u Saudijskoj Arabiji, Emiratima, Bahreinu, Egiptu, Turskoj i na Maldivima, tako da ukupno posluje na 58 tržišta.

Nije jasno zbog čega tačno Emaar mora da proda postojeće hotele, klinike i škole (zadržaće po svemu sudeći Armani hotel u Burdž Kalifi, najvišoj zgradi na svetu koju je izgradio upravo Emaar, kao i Palace Downtown hotel), ali lokalni analitičari veruju da kompanija smatra da na taj način može da prikupi novac za širenje jeftinije nego da se zadužuje. Ipak, stručnjaci sa kojima je razgovarao Fajnenšel tajms, smatraju da firma to radi jer mora da ojača svoje knjige.

„Ovo nije tržišno okruženje u kojem biste želeli da prodajete svoju imovinu ako se ponašate oportunistički“, rekao je jedan od bankara britanskom listu.

Emaar Propertis, u svom vlasništvu ima 13 podružnica, među kojima je i Emaar Hospitaliti. Kompanija ima tržišnu kapitalizaciju od oko 10 milijardi dolara, pošto je vrednost njenih akcija prepolovljena u odnosu na najvišu cenu dostignutu septembra 2014, a ove godine su joj akcije pale 20 odsto. Emaar ima prihode od 5,83 milijarde dolara.

Država preko Investicione korporacije Dubaija ima oko 30 udela u Emaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari