“Alasko veče” na obali Dunava u Donjem Milanovcu 1Foto: Udruženje privrednih ribara Donje Podunavlje

Na Dunavu, kod Donjeg Milanovca, u subotu, 30. jula, biće održano Memorijalno takmičenje u lovu soma bućkom “Dragan Miladinović Ćira” kao deo manifestacije “Alasko veče 2022 Donji Milanovac”. Osim bućkaroša, u subotu će se takmičati i ribolovački podmladak u pecanju na plovak, kao i kulinari pripremajući dunavsku ribu u tanjirači.

U nameri da očuvaju tradiciju istovremeno ukažu na značaj ribarstva kao privredne grane, kao i u funkciji ribolovnog turizma, članovi Udruženja privrednih ribara Donjeg Podunavlja pokrenuli su pre nekoliko godina “Alasko veče”.

-Manifestacija ima takmičarski, ali i edukativni karakter jer će učesnici i posmatrači biti u prilici da saznaju nešto više o načinu izrade ribarskog alata i pripremi alaske čorbe, koju će naravno moći i da degustiraju, a biće i mala škola bućke – rekao nam je predsednik Udruženja privrednih ribara Donjeg Podunavlja, Dejan Rančić.

Od njega saznajemo da će na takmičenju u pecanju na plovak koje se organizuje za decu od šest do 12 godina učestvovati 40 mališana i da će biti internacionalno.

-Prijavljen je maksimalni broj takmičara – 40 i osim dece iz Srbije takmičiće se i deca iz Španije, Austrije, Švedske i Rusije. Ovako veliko interesovanje budi nadu da će se ribolovačka i alaska tradicija nastaviti – kaže Rančić.

Za Memorijalno takmičenje u lovu soma bućkom “Dragan Miladinović Ćira” prijavilo se 15 ekipa, prijave inače još traju, a u pripremi dunavske ribe u tanjirači nadmetaće se desetak timova.

Izuzev lova soma bućkom koje će se dovijati od 7 do 12 časova, sva ostala su kasno popodne u subotu, a “Alasko veče 2022 Donji Milanovac” biće završeno proglašenjem pobednika i dodelom nagrada najuspešnijim.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari