Vučićevo gostovanje na TV Informer prenosilo je 80 televizija: Rade Veljanovski zatražio reakciju REM-a, šta kažu sagovornici Danasa? 1Ilustracija: Canva, Screenshot YouTube/Informer TV

To što je 80 lokalnih i kablovskih televizija na teritoriji Srbije, Republike Srpske i Crne Gore prenosilo intervju predsednika Aleksandra Vučića krši Član 6 Zakona o javnom informisanju i medijima koji garantuje politički pluralizam u medijima i zabranjuje monopol, rekao je  profesor u penziji Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, gostujući na televiziji N1  

Zato je, kako je rekao, reakcija Regulatornog tela za elektronske medije (REM) nužna. Veljanovski je istakao da je na ovo REM morao da reaguje, budući da ovo potpada u okvire njegove nadležnosti.

On je dodao da je drugo pitanje koje se nameće kako je moguće da predsednik zemlje sebi tako nešto dozvoli budući da je takvo ponašanje protivno principu, elementarnoj političkoj pristojnosti i standardima demokratskog društva koji su tu da spreče uvećanje uticaja u toj meri.

Slobodan Ćirić, potpredsednik UNS-a kaže da je za novinarsko udruženje osim pravne strane i mogućeg kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima važno i pitanje uređivačke koncepcije brojnih elektronskih medija.

“Brojni elektronski mediji koji, moguće je, linijom manjeg otpora ili iz nekih drugih razloga, neki sadržaj jednostavno, da ne kažem slepo prenose bez ikakvog uređivačkog zahvata…Pravljenja emisije, na primer, u kojoj bi gosti komentarisali ono što je predsednik rekao za TV Informer u svakom slučaju bi pokazali bar malo originalnosti i znatno viši nivo novinarskog promišljanja i inicijative, koji nam u poslu kojim se bavimo, nažalost, sve više nedostaje”, navodi Ćirić za Danas.

Slobodan Cvejić, bivši član Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ističe da prenošenje gostovanja predsednika Vučića na velikom broju televizija svakako ukazuje na monopolizaciju medijskog prostora.

Cvejić pojašnjava da iako se nadležnost REM-a po pitanju monopolizacije odnosi na vlasničku strukturu, a ne na programski sadržaj, ovakav događaj zaslužio je bar komentar i kritiku Saveta ovog tela.

„A pošto takvog komentara neće biti, onda i Vučić i sve ove televizije i REM zaslužuju komentar i kritiku onog dela javnosti koji se bori za ravnopravnost, funkcionalne institucije i demokratska načela. Princip je jasan – borba protiv jednoumlja“, zaključuje sagovornik Danasa.

I Igor Božić, programski direktor televizije N1, ne očekuje reakciju REM-a po ovom pitanju, usled, kako kaže, nedostatka i ranijih reakcija na ovakve slučaje.

„Prenošenje na 80 televizijskih kanala samo pokazuje kolika je kontrola medija i kako monopol funkcioniše u praksi. Porazno je što ovakve apsurdne situacije više nikoga ne iznenađuju“, kaže Božić za Danas i zaključuje da pluralizam odavno ne postoji i da to sve ima jako loš uticaj na demokratiju u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari