Alves-Ćurčić: Kako biste se osećali da se tako izveštava o vašem ocu, majci, bratu... 1Anne Marie Alves-Ćurčić / Foto: FoNet

Novinarka Anne Marie Alves-Ćurčić, koja je pokrenula inicijativu „Za tebe važno je“ uputila je danas otvoreno pismo glavnim i odgovornim urednicima štampanih/online medija povodom izveštavanja o suicidu.

„Danas su se, u kratkom vremenskom intervalu, dogodile dve tragedije u kojoj su tri osobe preminule od suicida. O svemu tome mediji na čijem ste čelu već satima izveštavaju, objavljujući fotografije tela nastradalih ( prekrivenih ili blurovanih), nagadjanja o razlozima koji su doveli do ovih tragedija…“, napisala je Ćurčić u otvorenom pismu koje je postavila na svom Fejsbuk profilu.

Kako je istakla, na stranu etički Kodeks novinara Srbije, na stranu i preporuke za medije Svetske zdravstvene organizacije o načinu izveštavanja o suicidu, na stranu i zakoni o medijima i informisanju, na stranu i Ustav koji svakom gra“aninu i građanki garantuje pravo na dostojanstvo i privatnost, sve to na stranu sa pitanjem – kako biste se osećali da se tako izveštava o vašem ocu, majci, bratu, sestri, prijatelju, prijateljici?

„Da li biste dali zeleno svetlo da se objavi fotografija tela osobe koja vam je bliska sa nekim od današnjih naslova? Da li bi? Iskreno, duboko sumnjam u to. Zato ponovo apelujem pre svega na vašu ljudskost, a onda i na vašu profesionalnu savest“, ukazala je Ćurčić.

Ona je naglasila da odgovornim izveštavanjem mediji mogu biti nosioci pozitivnih promena, „a time biti i jedni od ključnih saveznika u prevenciji samoubistva – navođenje linija za psihološku pomoć na dnu teksta nije doviljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari