Ambasador Francuske: Politički dijalog Francuske i Srbije intenzivan, od septembra novi kontakti 1Pjer Košar Foto/FoNet/Zoran Mrđa

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je danas u Beogradu da je politički dijalog Francuske i Srbije, uprkos okolnostima, u prethodnom periodu ostao veoma intenzivan, i da je „siguran da će počev od septembra biti mnogo novih kontakata“.

„Poruka koju želimo da podelimo je da je izbor za EU pravi izbor kako za Srbiju, tako i za Francusku i druge zemlje, jer on omogućava da se borimo za svoju nezavisnost i slobode i samim tim za tu perspektivu“, rekao je Košar na prijemu povodom francuskog nacionalnog praznika 14. jula, Dana pada Bastilje.

On je naveo da će Srbija imati podršku Francuske, ukoliko nastavi evropskim putem sa iskrenim pristupom, pristupom pomirenja i dijaloga sa svim državama regiona.

Košar je rekao da je ova godina bila obeležena jasnom perspektivom razvoja bilateralnih odnosa Francuske i Srbije i da postoji veliko interesovanje francuskih kompanija za Srbiju.

Dodao je da je Francuska u velikoj meri angažovana u Srbiji i na polju kulture i da njegova zemlja želi da u Srbiji bude prisutna i u oblasti istraživanja i inovacija. Podsetio je na saradnju dveju zemalja na prvom Francusko-srpskom forumu inovacija, kao i u oblasti zaštite životne sredine kroz seminare EkoOpština, koji će ponovo biti organizovani.

Na prijemu u ambasadi Francuske, prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, ministri u vladi, predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, kao i predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i drugi.

Vučić čestitao Makronu Dan Republike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas francuskom predsedniku Emanuelu Makronu nacionalni praznik Dan Republike.

„Dragi prijatelju, od srca Vam čestitam nacionalni praznik, uveren da dosledna borba za očuvanje najvećih vrednosti čovečanstva ostaje imperativ i za Srbiju i za Francusku. Na tom putu, naša zemlja će biti Vaš pouzdan prijatelj i saveznik“, napisao je Vučić na Tviteru.

Dan Republike se slavi u znak sećanja na 14. jul 1789. godine, kada je zauzeta srednjovekovna pariska tvrđava Bastilja, koja je služila kao zatvor za protivnike kraljevske vlasti, što je označilo početak Francuske revolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.