– Ambasador Japana u Beogradu Tadaši Nagai posetio je juče Osnovnu školu „9. oktobar“ u Prokuplju koja je renovirana donacijom japanske vlade vrednom 66.000 evra.

Ukupan iznos japanske pomoći narodu Srbije u poslednjih 10 godina iznosi 5,6 miliona evra dok iznos ukupne ekonomske pomoći japanske vlade Vladi Srbije iznosi 197,4 miliona evra, rekao je japanski ambasador na svečanosti u Prokuplju povodom završetka radova na renoviranju škole.

On je naglasio da je takva pomoć izraz prijateljstva i dobre saradnje dveju vlada i japanskog i srpskog naroda i da su Japanci u cilju produbljivanja te saradnje poslednjih godina najčešće ulagali u školstvo i zdravstvo, a sve u cilju poboljšanja uslova života i bolje budućnosti naroda Srbije. Sredstvima japanske vlade realizovan je ukupno 101 projekat u Srbiji kao podrška socijalnom i ekonomskom razvoju u cilju ispunjenja osnovnih ljudskih potreba naroda u Srbiji. Današnjoj svečanosti prisustvovala je i pomoćnik ministra prosvete Milka Andrić, zadužena za predškolsko i osnovno obrazovanje, koja je u ime srpske Vlade zahvalila japanskom ambasadoru i vladi Japana koja, kako je navela, prednjači kada je pomoć Srbiji u pitanju. Zdanje u kome već 45 godina radi osnovna škola „9. oktobar“ staro je 71 godinu, a danas u 24 učionice osmogodišnju školu pohađa 1.200 učenika. Sredstvima donatora iz Japana kompletno je promenjena stolarija i podovi u celoj školi kao i školski nameštaj u većini učionica, a Ministarstvo za lokalnu samoupravu izdvojilo je 3,5 miliona dinara za obnovu fasade škole. Ta škola je od Norveške dobila na dar i školsko igralište za male sportove sa veštačkom travom, kakvo do sada nije imala nijedna osnovna ni srednja škola na jugu Srbije.

Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari