nemačka ambasadorka foto Miroslav Dragojevićfoto Miroslav Dragojević

Nemаčka ambasadorka Anka Konrad  tokom posete redakciji Danasa izrazila je zabrinutost i podšku zbog pretnji upućenih našoj redakciji.

Redakciji Danasa su pretnje upućene krajem prošle sedmice, a u mejlu stiglom na adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića se preti ubistvom članovima naše redakcije, odnosno „salvom metaka“.

Ambasadorka je navela da je radila u oblasti ljudskih prava, te da medijska slika u Srbiji nije dobra za srpsko društvo.

– Sloboda medija je osnov slobodnog društva, rekla je Konrad u razgovoru sa novinarima u urednicima Danasa.

Sa ambasadorkom ove evropske zemlje razgovarali su urednici Vladimir Živanović, Aleksandar Roknić i Vukašin Obradović, koji su istakli da za razliku od prethodnih pretnji koje su pojedinačno upućivane novinarima Danasa ova je upućena celokupnoj redakciji, kao i da je napisan s dosta pažnje i od strane nekog ko je upoznat u prilike redakcije.

Oni su nemačku ambasadorku upoznali i sa obraćanjem poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Nebojše Bakareca koji je u Skupštini tokom sednice poručio da Danas i Nova vode „hibridni rat“ protiv Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, te dodali da je su ove pretnje plod i decenijske kampanje protiv nezavisnih medije koje aktuelna vlast vodi i kroz sebi bliske medije, ali i državne institucije.

– Zemlja u kojoj postoji stalna radna grupa za bezbednost novinara najbolje govori o situaciji u kojoj se ova sredina nalazi, naveo je izvršni urednik portala Danas.rs Vladimir Živanović.

U pomenutom mejlu redakcija Danasa se poredi sa redakcijom francuskog lista Šarli Ebdo čiji su novinari tragično nastradili prilikom oružanog napada na ovu redakciju. Povodom toga je izvršni urednik print izdanja Danasa Vukašin Obradović rekao da se ovo poređenje oslanja na narativ da je Danas „izdajnički medij koji će završiti kao naše kolege u Parizu“.

Urednik rubrike Društvo Aleksandar Roknić u razgovoru sa ambasadorkom poručio je da se naš list sa ovakvim pretnjama i napadima suočava zato što je antifašistički nastrojen, jer se bavi „teškim i bolnim temama, vremenom Slobodana Miloševića, ratnim zločinima“, te da je sve to suprotno aktuelnoj vlasti.

– Aktuelna vlast radi restauraciju Miloševićevog režima u svim segmentima društva, pa i kroz medije promocijom osuđenih ratnih zločinaca i diskriminatorskom retorikom, navodi Roknić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari