Ambasadorka Velike Britanije organizovala komemorativno okupljanje povodom 50 godina od posete kraljice Elizabete II Beogradu 1Foto: Ambasada Velike Britanije

Ove sedmice se navršava tačno 50 godina od posete najdugovečnijeg britanskog monarha, kraljice Elizabete II, Beogradu i tadašnjoj SFR Jugoslaviji. Tim povodom ambasadorka Šan Meklaud je u svojoj rezidenciji na Dedinju bila domaćin malog komemorativnog okupljanja, saopšteno je iz ambasade Velike Britanije u Srbiji.

U sklopu programa svoje prve posete nekoj komunističkoj državi, kraljica Elizabeta II je 18. oktobra 1972. godine u Parku prijateljstva na Ušću zasadila “drvo mira”.

Na istom mestu je, kako se navodi, Britanska ambasada, u saradnji sa JKP “Zelenilo Beograd”, u martu ove godine, zasadila 70 sadnica kedra i breze.

Protokolom komemorativnog okupljanja u Britanskoj rezidenciji je bilo predviđeno da, u znak sećanja na Kraljicu, bude zasađeno više stabala magnolije i kedra.

Britanska ambasadorka Šan Makleod ovom prilikom je izjavila da je ovo mali doprinos.

“Ovo je naš mali doprinos globalnoj inicijativi da se zaustavi uništavanje šuma, koje su pluća naše planete i naših gradova. Drveće apsorbuje jednu trećinu CO2, koji se ispušta kroz sagorevanje fosilnih goriva. Drveće je dinamičan ekosistem, koji daje podršku prirodi i našem blagostanju. Jedna od obaveza koju su svetski lideri preuzeli na klimatskoj konferenciji COP26 u Glazgovu je da ćemo od osvajača postati čuvari prirode. Pošumljavanje je nešto u čemu svi možemo učestvovati,” zaključila je ambasadorka.

Današnjom akcijom je zaokruženo učešće Britanske ambasade u Beogradu u inicijativi “The Queen’s Green Canopy”, tokom koje je, samo na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, posađeno više od milion sadnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari