Američka vojska donira Nišu dva najsavremenija medicinska aparata 1Donirani aparat Foto: FB/Dragan Milić

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić najavio je da će Američka vojska za Evropu Nišu donirati dva najsavremenija medicinska aparata za preciznu dijagnostiku svih malignih oboljenja.

-Medicinski fakultet u Nišu i naša klinika će dobiti još dve najsavremenije mašine koje se u Americi koriste tek od pre nekoliko meseci i čija je vrednost oko 150. 000 evra-Real Time PCR aparat Quant Studio 6 Pro i KingsFisher DNA Isolator. Primenom ovih aparata omogućiće se precizna dijagnostika svih malignih oboljenja sa određivanjem genske specifičnosti tumora kao i individualizacija terapije, a radiće se i ispitivanje svih kongenitalnih poremećaja – rekao je Milić.

On je precizirao da će za Kardiohiršku kliniku od posebnog značaja bito to što će moći da rade ispitivanje kompletne podudarnosti tkiva donora i recipijenta za transplantaciju organa i za svega tri do četiri časa.

– Koliko su ovo moćne mašine govore i podaci o kapacitetu analiza koje mogu da rade. Naš aparat Quant Studio 5 koji sada koristimo (takođe donacija naših Američkih prijatelja na kome je tokom pandemije urađeno na hiljade analiza biološkog materijala na prisustvo korona virusa) kao i najnoviji aparat „kinesko oko“ (MGISP-960) koji je nedavno instaliran u KC Srbije u Beogradu mogu da rade 1.000-1.200 analize dnevno. Quant Studio 6 Pro može da radi 384 analiza istovremeno pri čemu je ciklus rada (vreme dobijanja rezultata) samo 30 minuta što znači da je kapacitet rada neverovatnih 18.000 analiza dnevno – kazao je Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.