Američka vojska u Iraku saopštila je da u velikoj operaciji protiv mreža Al Kaide na severu Iraka učestvuje 10.000 američkih i iračkih trupa. Trupe su raspoređene u i okolo grada Bakube u provinciji Dijala, koja se smatra uporištem Al Kaide. Američka vojska je saopštila da je od početka ofanzive nazvane Operacija strela ubijeno 22 pobunjenika.

Američka vojska u Iraku saopštila je da u velikoj operaciji protiv mreža Al Kaide na severu Iraka učestvuje 10.000 američkih i iračkih trupa. Trupe su raspoređene u i okolo grada Bakube u provinciji Dijala, koja se smatra uporištem Al Kaide. Američka vojska je saopštila da je od početka ofanzive nazvane Operacija strela ubijeno 22 pobunjenika. Provincija Dijala je poprište najgorih sukoba u Iraku ove godine. Pobunjeničke grupe su se stacionirale u ovoj provinciji nakon pokretanja velike ofanzive za obezbeđenje Bagdada.
Strategija najnovije operacije ista je kao i u Bagdadu. Američke trupe najpre „čiste“ oblast, zatim se oblast prenosi u ruke iračkih snaga, potom slede napore za pridobijanje poverenja naroda, navode analitičari. Ovakva strategija ostvarila je različit uspeh u Bagdadu. Tenkovi i naoružana vozila koriste se u operacijama na kopnu, dok vazdušni pojas pokrivaju helikopteri tipa Apač. „Borbene snage započele su Operaciju strela u cilju eliminisanja Al Kaide i terorističkih operacija u Bakubi i obližnjim oblastima“, navodi se u saopštenju vojske.

Ubijena 61, a ranjeno 128 osoba u Bagdadu

Bagdad – Najmanje 61 osoba je poginula, a 128 je ranjeno u eksploziji automobila bombe u blizini šiitske džamije u centru Bagdada, saopštila je policija novi bilans jučerašnje eksplozije, a prenele su agencije. Rojtersov fotograf na licu mesta javio je da je džamija teško oštećena u napadu i da je centar grada pun stakla. Agencija AP javila je da je ubrzo posle eksplozije došlo do pucnjave u blizini džamije Hilani u trgovačkom delu grada. Lokalni zvaničnici tvrde da spasilačke službe rade na izvlačenju preživelih iz ruševina džamije.

Inače šanse na uspeh operacije su velike budući da su informacije uglavnom dostavljali bivši pobunjenici, navode analitičari. „Tokom proteklih nekoliko nedelja, videli smo brojne bivše pobunjeničke grupe, sunitske grupe koje su veoma umorne od uticaja Al Kaide u provinciji. U skladu sa tim oni dostavljaju informacije iračkim snagama bezbednosti koje su im od velike pomoći“, izjavio je Serg Tomas Klemenston za program Tudej BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari