"Američke" vladike dobile rok od dva meseca 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Sveti arhijerejski sinod SPC dao je srpskim vladikama, čije su eparhije u SAD, rok od dva meseca da „crkvenu imovinu u SAD, koja je 2017. preneta na novoformirane korporacije, vrate u redovni crkveno-pravni status“.

„Ona će biti isključivo i neotuđivo imovina SPC na prostoru SAD i njom će se ubuduće upravljati, bez individualnog prava na otuđenje ili opterećenje bilo koje vrste, isključivo u skladu sa sveštenim kanonima Pravoslavne Crkve i Ustavom SPC, a pod neposrednim nadzorom Sinoda“, saopštila je juče „crkvena vlada“.

To su zaključci prošlonedeljnog višednevnog razgovora koje su članovi Sinoda vodili od 7. do 10. decembra u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, sa srpskim vladikama sa prostora Severne, Srednje i Južne Amerike.

U sinodskom saopštenju se ističe i da je na ovom sastanku „jednodušno zaključeno da Pravoslavni bogoslovski fakultet ‘Svetog Save’ u Libertivilu, kao jedina visokoškolska bogoslovska ustanova SPC na američkom kontinentu, nastavi svoju duhovnu i prosvetnu misiju u skladu sa Ustavom SPC, a pod duhovnim pokroviteljstvom patrijarha srpskog Porfirija“.

Kako je najavljeno, u narednom periodu Sinodu na odobrenje biće podneti predlozi za unapređenje rada na Bogoslovskom fakultetu u Libertivilu.

Sinod je najavio da će objaviti odluke u vezi problema nastalih sa obnovom hrama Svetog Save u Njujorku koji je stradao 2016. na Vaskrs u požaru.

„Sinodalci“ u saopštenju podsećaju da je na osnovu odluke sa poslednjeg majskog Sabora, patrijarh Porfirije „umoljen da, u saradnji sa Sinodom, pomogne episkopu istočnoameričkom Irineju u prevazilaženju problema koji su nastali u Crkveno-školskoj opštini Svetog Save u Njujorku, u cilju vaspostavljanja crkvenog poretka i jedinstva među tamošnjim parohijanima“.

„U Sinodu, koji se, radi izvršenja obavezujuće saborske odluke, upoznao sa obimnom dokumentacijom i problemima u Crkveno-školskoj opštini u Njujorku, a posebno sa pitanjem obnove njujorške crkve Svetoga Save, sa žaljenjem je primljena vest da, ni posle pet godina od požara i novčanih sredstava uloženih u obnovu, hram Svetoga Save u Njujorku nije osposobljen ni za bogosluženja na velike praznike“.

„Neophodno je da se, bez odlaganja, među njujorške Srbe što pre vrate mir, poverenje i jedinstvo i da se u bratskoj ljubavi obnovi crkva koja je posvećena našem duhovnom ocu Svetome Savi. Sinod će, pridržavajući se odluke Sabora, blagovremeno doneti odluku o najcelishodnijem konkretnom načinu rešavanja svih ovih pitanja i o tome će obavestiti crkvenu i ukupnu javnost“, navodi se u saopštenju Sinoda koji se poziva na odluke poslednjeg majskog Sabora SPC.

U razgovorima u Patrijaršiji učestvovali su svi „američki“ episkopi: novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin (Krčo), kanadski Mitrofan (Kodić), zapadnoamerički Maksim (Vasiljević) i istočnoamerički Irinej (Dobrijević). „Sinodalci“: patrijarh Porfirije i vladika šumadijski Jovan (Mladenović) bili su „pojačani“ članom- zamenikom u „crkvenoj vladi“: episkopom bačkim Irinejem (Bulovićem), sveštenicima i pravnicima koji se bave američkom crkvenom problematikom.

Iz crkvenih krugova stižu nezvanični signali da ton sinodskog saopštenja, koje se pojavilo posle četiri dana, nije baš u skladu sa pomirljivim tokom pregovora.

Istovremeno, pojedini crkveni portali, za koje se tvrdi da su pod kontrolom crkvenog Novog Sada, odmah su reagovali ocenom da „sinodalci“ nisu bili dovoljno strogi, mada je rad SPC u SAD saborska tema. Sinod se sada poziva na odluke poslednjeg majskog Sabora, koje javnosti nisu predočene u zvaničnom saborskom saopštenju, iako je „američki slučaj“ bio jedna od važnijih tema „crkvene skupštine“. Tada se nezvanično tvrdilo da su svi nesporazumi otklonjeni.

Korak mimo Sabora

Patrijarh Porfirije je posle prošlonedeljnih pregovora, služeći nedeljnu litugiju zajedno sa vladikama iz SAD, izjavio da poziv na jedinstvo i misija svetog Mardarija, prvog episkopa SPC na tlu Amerike, „stoje i danas“ i da se „to jedinstvo ogleda pre svega u svetoj liturgiji, a i svakom drugom aspektu crvenog života“. Iz saopštenja koje je juče stiglo iz Sinoda, stiče se utisak da su „crkvena vlada“ i novi poglavar SPC učinili korak više – mimo Sabora stavili Crkvu u Americi pod neki vid sinodskog „starateljstva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari