Ana Lalić: U Vojvodini je na delu dosrbljavanje i galop srpskog nacionalizma 1Foto: Screenshot/YouTube/Nova S

Predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić izjavila je večeras da je u Vojvodini neprestano na delu „dosrbljavanje“ i „galop srpskog nacionalizma“.

„Mi u Vojvodini gotovo svakodnevno doživljavamo izvesno dosrbljavanje. Crkve nam niču u svakom kvartu, i to ne u stilu pravoslavnog baroka koji je karakterističan za Vojvodinu, nego u vizantijskom stilu. Vojvodina jeste još uvek multietnička, ali vrši se demografski inžinjering, Republika Srpska ima svoju Republiku Srpsku u Vojvodini“, kazala je Ana Lalić na tribini „U raljama nacionalizma“ u Dubrovniku.

Prema njenim rečima, u Vojvodini se građani pokušavaju izboriti „za naciju u nastajanju, za Vojvođane“, jer je to „jedini način da se odbranimo od galopa srpskog nacionalizma, koji poništava istorijski identitet Vojvodine i njenu antifašističku tradiciju“.

Lalić je kazala da su u Srbiji na vlasti „neuki, zli i naopaki, a glupost je preporuka za člansku kartu i ministarsko mesto“.

„Kakva je atmosfera u Srbiji, najbolje ilustruje činjenica da mi imamo ljude koji su plaćeni da čuvaju murale Ratka Mladića“, navela je ona.

Istoričar Milivoj Bešlin je rekao da je agresija Rusije na Ukrajinu promenila sliku Evrope i čitavu političku konstelaciju na kontinentu.

„Pitanje Ukrajine je za Evropu je, sem etičkog, i bezbednosno pitanje. Putinova pretnja po Evropu je realna. Ona je ranije išla kroz lažne vesti i finansiranje desnice i ekstremne desnice, sa idejom da razvali koncept EU, ali danas je ta pretnja vrlo realna, stvarna vojna pretnja“, rekao je Bešlin.

Filozof Igor Štiks je ocenio da je u Srbiji na vlasti „kartel, organizovana kriminalna grupa“, koja rasprodaje sve državne i prirodne resurse, po čemu Srbija najviše liči na zemlje Južne Amerike.

Tribina je održana u pozorištu Marina Držića u okviru festivala „Rebedu“, koji se održava od 7. do 10. marta u Dubrovniku, a ove godine nosi naziv „Kupi mi, mama, jedan mali rat!“.

Festival je posvećen i obeležavanju 60. godišnjice rođenja preminulog novinara i pisca iz Splita Predraga Lucića (1964 – 2018), jednog od osnivača kultnog nezavisnog nedeljnika iz najvećeg dalmatinskog grada, „Feral tribjun“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari