Grupa mladića bacila je juče dva Molotovljeva koktela na Ambasadu Grčke u Francuskoj ulici u Beogradu. U incidentu nema povređenih, a šteta na zgradi Ambasade je minimalna.

Policija sumnja, kako se saznaje, da su mladići članovi anarhističkog pokreta u Srbiji, koji su povezani sa sličnim pokretom u Grčkoj. Uostalom, tokom napada na zgradi Ambasade su ispisani i grafiti sa anarhističkim simbolima.

U međuvremenu, povodom napada oglasila se tzv. anarhistička grupa „Crni Ilija“ koja je preuzela odgovornost za ovaj događaj, navodeći kao motiv podršku Todorisu Iliopulosu, koji je uhapšen u Grčkoj u decembru prošle godine, a koji štrajkuje glađu zahtevajući da bude oslobođen. Ova grupa najavila je i nastavak svojih aktivnosti „sve do oslobađanja Iliopulosa“.

Kako kažu za naš list dobri poznavaoci anarhističkog pokreta u Srbiji, grupa Crni Ilija je potpuno nepoznata i ovo je prvi put da se pojavljuju u javnosti.

Prema nezvaničnim podacima iz policije, očekuje se da će ubrzo biti otkriven identitet napadača, nakon što im budu dostavljeni snimci sa bezbednosnih kamera sa zgrade Ambasade. Zasad se čeka da to pitanje bude i pravno regulisano. Nakon analize snimaka, ističu u policiji, biće bliži ka tome da otkriju identitet počinilaca.

I uviđaj u Ambasadi je juče počeo kasnije, jer se moralo čekati odobrenje Grčke da srpska policija uđe na njihovu teritoriju.

Direktor Kancelarije za štampu grčke ambasade u Beogradu Petros Caruhis kaže za Danas da je šteta načinjena prilikom napada minimalna i da sve službe u toj ambasadi rade normalno. On je dodao da su predstavnici te ambasade u kontaktu sa srpskim vlasima i policijom, kako bi se što pre rešio ovaj slučaj.

– Odnosi Srbije i Grčke su na odličnom nivou, tako da ovaj incident ne može da naruši prijateljske odnose naših naroda i vlada – ističe Caruhis.

Prema navodima očevidaca, na zgradu grčke ambasade dva Molotovljeva koktela bacila su petorica mladića. Oni su se zatim podelili, pa se jedna grupa udaljila pešice sa mesta događaja, a druga taksijem. Predsednik Boris Tadić i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, osudili su napad. Tadić je juče razgovarao s grčkim ambasadorom u Srbiji Dimostenisem Stoidisem i kazao da je takav napad nedopustiv, kao i da će naša država preduzeti sve korake da se pronađu i adekvatno kazne počinioci.

 

„Crni Ilija“

„Naš drug Todoris Iliopulos, koji je uhapšen tokom narodnog ustanka u Grčkoj u decembru prošle godine, već 46 dana štrajkuje glađu zahtevajući da bude oslobođen. Pokušavajući da od njega naprave primer za sve one koji se usude da se bore za slobodu, grčka država vodi protiv Todorisa montirani proces. Beogradski anarhisti su odlučili da se pridruže drugaricama i drugovima u Grčkoj, i u čitavom svetu, koji sprovode akcije solidarnosti sa Todorisom, zahtevajući njegovo oslobađanje. Zbog toga su pripadnici naše grupe tokom prethodne noći napali grčku ambasadu u Beogradu Molotovljevim koktelima. Nastavićemo sa aktivnostima sve do oslobađanja druga Iliopulosa! Sloboda za Todorisa! Anarhistička grupa Crni Ilija“, piše u saopštenju navodnih anarhista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari