ANEM: Redovno ućutkivanje neposlušnih 1Foto: Stefana Savić (arhiva)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) protestovala je danas povodom odluke Uprave za sprečavanje pranja novca da napravi spisak medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana i od banaka traži uvid u sve njihove transakcije od početka 2019. godine.

Na spisku se nalazi 20 fizičkih lica i 37 organizacija ili udruženja, a od banaka se traže podaci „kako bi se utvrdilo da li organizacije i pojedinci sa spiska imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca“.

„Uprava je ovlašćena da od banaka traži uvid u podatke o transakcijama određenih lica, ali samo ako u vezi sa transakcijama ili licima postoje osnovi sumnje da se radi o pranju novca ili finansiranju terorizma. U konkretnom slučaju apsolutno je nejasno o kakvim osnovima sumnje može biti reč u odnosu na novinare i nevladine organizacije sa spiska koji je Uprava za sprečavanje pranja novca sastavila“, naveo je ANEM.

Asocijacija je ukazala da su ti novinari i organizacije upravo oni koji kroz svoje istraživačke tekstove i projekte ukazuju na sistemsku korupciju i konkretne slučajeve organizovanog kriminala i pranja novca.

„Kriminalizovanje kritičkih novinara, medija i organizacija civilnog društva, a posebno onih koji se se bave istraživanjem slučajeva korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca, predstavlja neprihvatljivu zloupotrebu i institucija i pravnog okvira suprotno ciljevima radi čijeg ostvarivanja su same te institucije i pravni okvir ustanovljeni“, dodaje se.

ANEM je od nadležnih zahtevao da se zloupotrebu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma zarad bilo čijih dnevnopolitičkih interesa bez odlaganja spreče, a posebno da budu zaustavljeni pritisci na nezavisne novinare i redakcije i omoguće im nesmetan rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari