Angelina Topić: Na putu ka magičnoj granici od dva metra 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Angelina Topić (17) ispraćena je u Kali kao već viđena osvajačica neke od medalja u skoku uvis na Svetskom prvenstvu za atletičar(k)e do 20 leta i nije „pala“ ispod lestvice očekivanja ostatka svoje porodice – sa čak tri seniorska nacionalna rekorda jedinstvene u svetu „kraljice sportova“, Srpskog atletskog saveza i atletskih stručnjaka, čije projekcije kažu da će beogradska srednjoškolka imati i grandioznu seniorsku karijeru.

– Mrzim patetiku i ono „bronza zlatnog sjaja“, ali ovaj put to jeste tako. Posle jučerašnjih muka ovo je neverovatno. Jer si ti neverovatna – napisao je njen otac i trener, legendarni Dragutin Topić, na društvenim mrežama, ponosan ne samo na to što se njegova naslednica sa preskočenih 1,93 metara „ukotvila“ između Karmen Brus (195) i Brit Virman (1,93, iz manje pokušaja) već i zbog toga što je uopšte htela i mogla da izađe na zaletište, nakon trovanja hotelskom hranom gro naše ekspedicije.

Vlasnik najvišeg skoka u istoriji srpske atletike, osvajač više dva evropska zlata i šestostruki učenik Olimpijskih igara, sa 15. mesta na svetskoj skakača svih vremena, ranije je umeo da kaže da je ćerka državne rekorderke u troskoku, Biljane Topić, „bogomdana za atletiku, ali da nema ništa protiv ni da unuka profesora na Filološkom fakultetu krene akademskim stopama dede i babe“, za šta takođe ima jake predispozicije.

Da je „pametnija od njega, ali se još ne snalazi sa medijima, pa retke intervjue daje u inostranstvu i na engleskom, jer su strani novinari strpljiviji“, da su Angelinina vrednoća, fokus, posvećenost… „san svakog trenera“, ali da on i supruga ne dopuštaju da njihova ambicija bude veća od njene.

Vukovac OŠ „Strahinja Banović“, naša najmlađa seniorska rekorderka i jedna od najbolje rangiranih skakačica uvis na planeti ove sezone želi, pak, „stalno da napreduje“, „bez trkanja sa roditeljima“, jer od njih traži i dobija samo inspiraciju, podršku i oslonac.

– Tata je uvek zadovoljan, koliko god da skočim – rekla je svojevremeno glavna vedeta Top jump kluba, u vlasništvu njenog trenera Dragutina Topića, a posle silaska sa trećeg mesta pobedničkog postolja juniorskog SP u Kolumbiji je u prvi plan stavila preostale ovosezonske obaveze.

– Veoma sam zadovoljna ovom medaljom, kao i zlatnom sa prvenstva Evrope. Sada se okrećem Svetskom šampionatu za seniorke u Minhenu – ima cilj Angelina, čiji je potencijal toliki da već sada ima kondicionog trenera, fizioterapeuta, nutricionistu i sponzore, SAS i Olimpijski komitet Srbije uz sebe.

Na putu ka magičnoj granici od dva metra, za početak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.