Anketa: Većina građana protiv prelaska starih studenata na „bolonju“

Rezultati ankete

Ostavite komentar


  1. Puna podrska starim studentima,mole se nadlezni,strucna i laicka javnost da se ukljuce i procitaju zvanicno saopstenje starih studenata,nasu osnovanu argumentaciju,molimo za malo zdravog razuma i bez pausalnih izjava.

    1. Iznenadjen sam negativnim komentarima i to od strane neupucenih ljudi.
      Zasto Vam smeta neko ko sam placa sve svoje troskove i puni budzet. Zasto se neko, ko nije u zivotu prisao fakultetu nalazi pozvan da komentarise nesto o cemu malo zna. Zasto se stari svrseni studenti osecaju ugrozeno.
      Zakon je na strani ovih ljudi. A snaga im se svakako ne moze osporiti.

  2. Vazno je napomenuti da ovi studenti nisu odustali od svog cilja,kao i da nisu na teretu drzave.Dakle oni su na teretu svoje porodice,svoje plate,ali nikako na budzetu drzave.Za razliku od kriminalaca,zatvorenika ciji svaki dan kosta svakog gradjanina ove napacene drzave. Odliv mozgova u punom jeku,a ovde se razmislja da li dozvoliti jos 3000 novih diplomaca.Strasno. Deco ne odustajte! Puna podrska s moje strane.

    1. Odavno su prestali da budu deca. Više mi liče na osobe srednjih godina.
      Uči se kroz ceo život a studiranje nebi trebalo da traje beskonačno. Kada bi sada testirali njihovo znanje tvrdim da bi bilo minimalno odnosno poražavajuće. Ne treba mi takav lekar, pravnik, veterinar…

      1. Ne treba ni njima neko ko je nepismen! I da,naravno da su deca.. A ovo za znanje je vrlo upitno. Odgovorno tvrdim da su mi na staz dolazila malo starija deca sa mnogo boljim i obuhvatnijim znanjem nego deca koja su zavrsila u roku. A kad vec kritikujete trebalo bi da znate da se recca NE pise odvojeno od glagola,ako ne racunamo izuzetke.To je ipak gradivo osnovne skole slozicete se.. Svako dobro i opismenite se,to vam je prijateljski savet.

        1. Deca su svojim roditeljima ali su već u godinama kad bi u svojoj profesiji trebalo da imaju zavidan staž.
          O kakvom obuhvatnom znanju pričate? Pa sami znate kad ste položili sudsku medicinu (ako ste medicinske struke) koliko vam je ostalo znanja iz fiziologije , anatomije, histologije sa prve ili druge godine. Ne lažite sebe ni druge da je studiranje u nedogled dobro. Oskudno osnovno znanje se nadograđuje uz posao odmah posle fakulteta.
          Najmlađi od večitih studenata ima najmanje trideset pet godina a mnogi i više. U njihovim godinama imao sam desetak godina staža u struci.
          Kada bi ste bili privatnik da li bi ste zaposlili neko “ dete “ od tridest pet ili šest godina tek sa staža ili mladog specijalistu istih godina?
          Što se tiče pismenosti tome ne sudite zbog greške u kucanju, imam najmanje škole kao vi ako ne i više.
          Za razkiku od vas svoje mišljenje potpisujem sa punim imenom kao i sve što sam radio, pisao u životu.

          1. *biste
            *Vi (veliko V kada se obraćate nekom iz poštovanja)
            Pozdrav od arhitekte!

          2. @ Jelena Kostić
            Pisalo odvojeno ili spojeno , vi ili Vi
            i dalje mislim da je produženo studiranje nije u redu!

          3. Definitivno se piše spojeno. Produženo studiranje je u redu ili nije u redu? Uhhh, ako ste stvarno nešto napisali ili objavili… Lektori su tu imali pune ruke posla. Imate pravo na svoje mišljenje, koje god da je, ali nemojte da brukate našu akademsku zajednicu neznanjem pravopisa iz osnovne škole, a tolike ste škole, kažete, završili.

          4. Aman covece, ako mislis da dugo studiranje nije u redu sto ga onda jos vise produzavas prelaskom na Bolonju?? Kakve vi veze imate sa tim studentima, ne placate vi njima ni dinara,niti ste ikad placali, sta se onda petljate u njihov zivot? Ako ih nece zaposliti niko, sta se onda oni vas ticu? Zasto pisete komentare bez ikakve logike? Cime se vi bavite kad imate vremena da pisete nelogicne komentare, da se bavite tudjim zivotom? Odakle vam vreme ako ste toliko drustveno korisni,radno angazovani i skolovani. Nece gori od nas odlucivati o nama, mozete biti sigurni.

      2. Branko Denic vi potpuno NEPISMENI cete da pricateko i kad treba da se skoluje?! Alo bre idite Zadrugu da gledate to vam vise prilici

        1. Normalno da ste pismeniji od mene kada studirate petnaest ili više godina. Da sam znao da dužina studiranja utiče na pismenost studirao bi i ja unedogled a ne samo pet godina!

          1. Eto vidite da ima neceg dobrog u dugom studiranju.Ne blaniras se po portalima svojom nepismenoscu.Dakle,slozili smo se,hvala Vam na tome.Posto su drugi komentarisali Vase dodatne pravopisne greske ja Vam ih necu ponavljati,ali apelujem jos jednom poradite na tome,na sebi,svom napretku,dzaba ste studirali „samo “ 5 godina ,ako ste pored fakulteta samo prosli..I povrsno ga zavrsili.Vidite kolike su reperkusije?! Ispadnete smesni u drustvu.. Svako dobro i citajte..A ostalo vec nije u Vasoj nadleznosti..

      3. Eto vidite da ima neceg dobrog u dugom studiranju.Ne blamiras se po portalima svojom nepismenoscu.Dakle,slozili smo se,hvala Vam na tome.Posto su drugi komentarisali Vase dodatne pravopisne greske ja Vam ih necu ponavljati,ali apelujem jos jednom poradite na tome,na sebi,svom napretku,dzaba ste studirali „samo “ 5 godina ,ako ste pored fakulteta samo prosli..I povrsno ga zavrsili.Vidite kolike su reperkusije?! Ispadnete smesni u drustvu.. Svako dobro i citajte..A ostalo vec nije u Vasoj nadleznosti..

      4. Ako studiranje ne treba da traje beskonacno zasto ga onda jos vise produzavate prelaskom na Bolonju? Znanje ce im i biti testirano na ispitima, ako znaju sve dobice 10, ako ne znaju nista nece proci. Oni to i traze, da izadju na ispite i pokazu da li imaju znanje. Sto bi vi njih sprecavali da pokazu sta znaju? Sami placaju sve svoje troskove, sami polazu, polozice samo ako pokazu da znaju,sto se vi onda mesate u njihov zivot, sta se to vas tice? Znanje ocenjuje profesor. Ocenjuje znanje, a ne brzinu. Ako vam treba lekar koji je zavrsio brzo, slobodno idite kod lekara koji ima 20 godina. Fakultet nije za decu. Ne znam zasto mislite da je fakultet namenjen deci, verovatno jer vam je ta materija nepoznata.

  3. Podrska kolegama. Nema razloga da se taj rok ne pomeri. Ni jedna od zemalja u regionu nije ovaj problem presekla. Presecanje nije konstruktivno resenje. Ne daj Boze da se ovo desi, fakulteti zasigurno ostaju bez ovih studenata a samim tim i Srbija.
    Srbija ne sme to sebi da dozvoli.

    1. A stari studenti nisu gradjani? Ne vidim razlog zašto bi neko bio protiv! Niti studiramo o trošku države, niti naše školovanje tangira gradjane koji se navodno ne slažu sa tim da završimo školovanje. Ne razumem, bolje bi bilo da svi kolektivno predjemo na privatne fakultete i kupimo diplome? Ne vidim da se oko toga diže prašina. Ako smo upisali fakultete po jednim pravilima želimo po istim i da ih završimo.

  4. Ministar ovakvom odlukom krsi Ustav i ne samo to vec ove ljude sputa u ostvarenju svoji ciljeva. Ne razumem kome smetaju!? Skoluju se iz svojih dzepova,rade, mnogi su i porodice osnovali, pa to je za svaku pohvalu ,zato im treba omoguciti da tih par preostalih ispita bez ogranicenja i pritiska zavrse .

    1. Ja sam bio student po starom programu, diplomirao sam pre dve godine i ako sam dosta vremena proveo u inostranstvu i imao porodicnih problema a bio zam zadnja generacija 2005-e upisana po starom programu. Bilo me je vise sramota da studiram toliko dugo. Resio da zavrsim,pored posla, dvoje male dece kuci, uspeo sam. U medjuvremenu sam zavrsio i master studije po Bolonji, petu godinu.
      Nisam bot, nisam za vlast, ali ljudi, zadnja generacija upisala studije po starom programu pre cetrnaest godina.

      1. Dakle, Ištvane, diplomirali ste upravo zahvaljujući produžecima. Ako već ne možete da podržite one koji su Vam to omogućili, nemojte ni da ih sabotirate. Za dve godine se nije ništa promenilo, blago Vama što ste uspeli svoje probleme da rešite, neki na žalost nisu. Sve najbolje.

      2. Vi , Istvane,kao bivsi pusac.. Oni su najgori i najvise sole pamet ovim pusacima.E tako i Vi! Mozes misliti diplomirali,pa sad kako drugi jos nisu.Moje pitanje Vama je zasto niste zavrsili u roku kao ja npr. ? Sta Vas je to ometalo tokom studiranja?

      3. Ahahhhaah Istvane pa vi ste komedija! Jeste li vi uopste procitali sta ste napisali??? Dakledok se produzavalo 12 godina od pocetka studija bili ste za produzetke, sad kad ste zavrsili protivnik ste toga?! Molim vas saberite se!

  5. Prebacivanje studenata Po starom programu na „bolonji“ nije u skladu sa zakonom a ni u skladu sa zdravim razumom. Treba izmeniti zakon,produziti rok I neka na miru diplomiraju.

  6. Cemu ovo mrcvarenja ljudi svake godine, pa pustite ih neka zavrsavaju svake god ista prica samo im uzimate vrijeme i trosite vreme. Kako da je to nesto bitno i jedini problem u drustvu. Totalno nebitno koliko ce studirati i sta rade osim naravno njima. Puna podrska

  7. Nije mi jasno zasto se preuzimaju propali sistemi u svim oblastima orga izacije drustva.

    1. Bojim se da većina građana nije dovoljno upućena u pitanje „starih studenata“. Da jeste, verujem da bi podrška bila još veća.

  8. Diplomirala sam zahvaljujuci prethodnim produzecima,zelim to svim kolegama.Da uspesno zavrse svoje studije po programu po kojem su poceli.

  9. Deco draga,čitajući ovih nedelja novine,mogu samo da Vas podržim jer ste dobro savladali materiju Ustavnog prava.Retroaktivna primena zakona postoji samo u slučaju povoljnosti i pod uslovima da iz njegove primene ne nastanu štetne posledice po onog nad kojim se Zakon sprovodi.Štetne posledice u Vasem slučaju bilo bi,finansijsko opterećenje,nemogućnost prisutstva na predispitnim obavezama,rizik da ostanete bez posla kao i nejasnoća u pogledu samog sprovodjenja modela tzv. Bolonje.Svako dobro Vam želim!

    1. Poštovani gdine Sudija,
      Hvala Vam na podršci. Ministar krši Ustav i kad diskriminiše studente predbolonjce, jer ih naziva lenjima itd. Postoji i princip pravičnosti. Mora se spomenuti da bi u slučaju prelaska na Bolonju mnogi ovi vredni i radni ljudi (na koje su uticale razne negativne životne okolnosti) odustali od završetka jer će fakulteti iskoristiti autonomiju i naplaćivaće enormno velike novčane iznose za priznavanje položenih i prenošenje nepoloženih ispita. I na kraju, ne i manje važno, degradira se stepen kvalifikacije sa 7.1 na 6.2 (morali bi upisati master, slede dalji troškovi novca, vremena i energije). Porodica svih tih studenata trpi. Neki studenti bi bili vraceni na 2. ili 3. godinu, iako su odavno apsolventi (nekoliko ispita do dipl-najčešće 2, i odslusali su sva predavanja i vezbe (po Bolonji ispiti su rascepkani na taj način da su delovi prvobitnih ispita na osnovim studijama, a delovi na masteru. Itd, postoji mnogo začkoljica, ministarstvo otežava završetak stvarajući psihološki pritisak, pokazuju nedostatak empatije i glavni interes zadovoljiti dekane fakulteta prevelikim prilivom novca.

  10. Mene je život naterao da se udaljim od fakulteta nakon što sam postala apsolvent. Zahvaljujući produzecima vratila sam se prošle godine i od tada položila 9 ispita. Ostao mi je još samo jedan, sa kojim ću i diplomirati, ali on je jako obiman i ne može se spremiti za mesec ili dva. Ružno je šta pričaju o nama oni koji nas ne poznaju, da smo lenji i slično. Podršku imam od bračnog partnera, dece, roditelja, profesora.. neki možda čak ni tu podršku nemaju nego sami biju svoje bitke. Pri tome ni dinara ne koštamo drzavu iako neko stalno nameće tu tezu. I kada se spominje naše zaboravljeno znanje, pitam se koja je razlika izmedju nas i nekih koji su završili pre par godina a i dalje ne rade u struci jer posla nema? Smešni se argumenti navode protiv nas, kome smetaju obrazovani ljudi? Koga ugrožava naša upornost? Stresno je svake godine potezanje ovog pitanja.

  11. S obzirom da niko nit video nit čuo za ovu anketu verujem da su svi glasovi namešteni, kao i sve u ovoj državi!
    A šta je Ministarstvo preduzelo da pomogne „starim“ studentima?? Jesu li pružene olakšice prilikom polaganja kao što je obećano ili su ih naprotiv profesori javno ponižavali??! Tačno se zna koji su predmeti ostali i kod kojih profesora, a država ne preduzima ništa!
    A ovi što glasaju protiv, treba da vas je sramota! Jel želite da naši mladi odu u okolne zemlje i završe fakultete kod njih? Jer će svi tako otići, neće niko prelaziti na Bolonju, jer je van svake pameti!
    Podrška za sve „stare“ studente!

    1. I ja mislim da je anketa namestena. Pazi, gradjani Srbije. Pa prosecan gradjanin Srbije je jedva zavrsio osnovu skolu, daj boze da je cuo za makarone bolonjeze a ne za bolonjsku konvenciju.

  12. Vecina nas ima jedan a maksimalno do pet ispita do kraja.Nemojte da nas degradirate,diskriminisete i vracate na besmislene pocetke.Mi ne hranimo samo sebe vec i porodice i na kraju svih krajeva,i ovu drzavu ostajanjem u njoj i placanju doprinosa,poreza itd.

  13. Stari studenti vec spadaju u kategoriju fosila.
    Kako mislite da neko predaje po planu i programu koji ne postoji vec godinama?
    Ti profesori – pre Bolonje, su vec u penziji, a verovatno su im blizu i stari studenti…

    1. Moji su, hvala bogu, živi i zdravi i dalje drže te predmete. A to znači da predaju i bolonjcima pa ja polažem po tom što predaju njima. Da budem iskrena, nema tu skoro nikakve razlike, samo ponesto. Tako da vaša primedba ne stoji uopste.

    2. Apsolventi su odslušali predavanja, dakle to otpada. Plan i program možda ne postoji kao birokratska stvar, ali predmeti su uglavnom isti, eventualno su manji zbog smanjenja fonda časova, a nikako veći. Ti očigledno misliš da je prelazak na Bolonju izazvao tektonske promene na fakultetima, a svako iole informisan zna da to veze nema sa stvarnošću. Drugim rečima, pričaš napamet, na nivou „kako mali Đokica zamišlja fakultet pre i posle Bolonje“.

    3. Postovani Ivane,zamislite,ja fosil od 30 godina polozila sam kod profesora „fosila“ ispit pre tri meseca i dobila 10,polagala zajedno sa studentima Bolonjcima,ista pitanja,ista literatura.Srdacan pozdrav i manite se mrznje,bicete srecniji.

    4. To nije istina.Polaze se zajedno sa bolonjcima,kod profesora koji i njih ispituju. Tako da malo bolje se rasputajte pre ovakvog spinovanja.

    5. Ivane jel vi znate o cemu se uopste prica ovde ili vas zadovoljava da sejete mrznju iza ekrana?? Da vas uvedem u materiju, stari studenti su odslusali predavanja, poenta je polaganje ispita i odbrana diplomskog

      1. Zavrsio sam pre pet godina fakultet po starom programu. Treba ukinuti ogranicenja, i dozvoliti da svako zavrsi po svom programu. Nije to problem od juce. Lako je resiv, ako ima volje. Profesori samo treba da spreme pitanja i literaturu za studente. Naravno ovo bi vazilo za apsolvente i studente koji imaju malo do kraja. Ne mislim na one koji su jos prva ili druga godina :).

  14. Hvala svima koji razumeju nasu situaciju, da ne idemo na teret budzeta, vec sami sebe finansiramo i da bi bilo umanjeno ono sto smo postigli prelaskom na Bolonju, obzirom da bi presli na neku nizu godinu, placsli skolarinu i dodali nam ispite.

  15. U ovoj anketi su ucestvovali šamo studenti koji su zainteresovani za to.A s druge sttrane zavrsavati fakultete posle 20.godina je glupost.Kome su potrebni takvi „strucnjaci“.

    1. Kako mislite da neko zavrsi fakultet pre 20,ako u srednju ide do 19. ? Samo pitam…

  16. Nije bas jasno da li drzati stare programe (i predmete, kojih mozda vise nema u novom programu) pada iskljucivo na teret samih studenata. Ovde (u Australiji) ako student oduzi sa studiranjem, a u medjuvremenu se program na tom smeru izmeni – mora da se prilagodi novom programu, ili da odustane. Ne moze se odrzavati vecita ponuda (ukinutih) predmeta zbog onih koji su oduzili svoje studije u beskonacnost.

    1. Da li vi shvatate da je u Srbiji Bolonja više stvar birokratije, a manje stvarnih promena? Nema ukinutih predmeta, nema suštinskih izmena. A druga stvar, ovde se ne radi samo o promeni programa (kao kad neko sa stairjeg bolonjskog programa prelazi na noviji bolonjski) već o promeni pravila studiranja. Informišite se malo bolje pre nego što komentarišete.

    2. Нема потребе помињати Аустралију као неки ауторитет у високом школству, таква пракса постоји у свим цивилизованим земљама. Када сам давне 1974. године, после пет година студирања пријављивао дипломски испит на Електротехничком факултету у Београду, иза мене је у реду стајао колега који се од осталих дипломаца разликовао по годинама, али и по начину одевања и дужини косе (подсећао је на наше родитеље). Сав поносан предао је чувеној референткињи Мици испитни пријаву, а она је отворила књигу са студентским досијеима и на лицу места му пресудила да треба да положи још СЕДАМ испита. Програм студија се у међувремену променио а он то није знао. После тога му је мало позлило, дали су му да седне и попије чашу воде, па је отишао. Не знам да ли је дипломирао. Шта ћете, живот је некад суров.

      1. Bogo moj zasto nam uzaludo trosite kiseonik… E ja ovakvim kreaturama ne bih dozvolila pravo glasa. o tome Ministarstvo bolje da brine

  17. Ono sto je u celoj ovoj prici najneprihvatljivije je to sto se radi o svesnom krsenju Ustava i zakona od strane nadleznih institucija,i sto se studenti iz godine u godinu bore protiv toga, troseci svoje vreme i podnoseci ogroman pritisak i omalovazavanje,a da bi zastitili svoja prava koja im po zakonu sleduju.Neka se svi ti koji su u anketama glasali protiv produzenja zapitaju kako bi se oni osecali da neko retroaktivno primeni neki zakon koji bi ih ostetio,i jos da se to pravda necijom lenjoscu,nesposobnoscu ili visim interesom.

  18. Naravno da je većina građana uz nas, jer svako poznaje po nekog „večitog“ studenta i zna koliko se mi zapravo borimo za sebe, za svoje porodice i pre svega za to da završimo fakultet. Znaju i da nismo nikome na teretu, ni njima ni državi, i zato nas i podržavaju. A zlonamernih će uvek biti, samo sad preleteli na Twitter… Mi, pored posla, spremanja ispita i svih stresova, moramo i da branimo svoja Ustavom zagarantovana prava i nemamo vremena da cvrkućemo po Twitteru i poziramo na Instagramu. Hvala Danas-u što je objavio realan članak o nama. Svima sve najbolje!

  19. Ponovo ove smesne Danasove ankete na kojima glasa par stotina ljudi koje se uvek pompezno zavrsavaju recima „Vecina gradjana“. :)))

  20. Hvala gradjanima, jer podrzavaju pravo „starih studenata“, da studiraju i zavrse studije po programu koji je vazio u vreme kada su upisali studije i kada nije bilo ogranicenja duzine studiranja..

  21. Mi polazemo iste ispite kao Boloncji, s tim da oni imaju izborne predmete — od pet ponuđenih, biraju tri koja će slušati i polagati. Za nas je svih tih pet ispita obavezno. A predmeti koji su obavezni za njih, obavezni su i za nas. Tako da smo mi, prelaskom na BOLONJU, dovedeni u situaciju da umesto 7/1 stepena, sa većim brojem položenih ispita nego što su položili Bolonci, završimo studije sa 6/2 stepenom.

  22. Da li biste voleli da Vas leči doktor koji je studirao 6 godina ili onaj koji je studirao 13 godina , sudija sa 13 hodina studiranja da Vam deli pravdu i da Vam matematiku detetu predaje neko sličan?
    Znači apsolvirali smo problem.
    Tačka.

    1. Mene je od depresije lečila gospođa, svojevremeno odličan student, veliki stručnjak za mlade (pride i supruga jednog funkcionera). Kako me je uspešno lečila mislim da najbolje govori činjenica da sam najveći broj ispitnih rokova tokom 9 godina preskočio jer nisam bio ni za šta. Najbolje je tako, držimo se onog što nam je „logično“, zanemarimo činjenice. I da, radije bih da me leči neko ko je studirao 10 godina i za svaki ispit zagrejao stolicu, nego doktorsko dete koje je ispit polagalo po sistemu „dođoh, videh, desetka“ pa je završilo u roku s visokim prosekom. Nepotizam i medicinski fakultet? Bože sačuvaj, samo ima gomila ljudi s istim prezimenima, puka slučajnost.

    2. E moj doktrore o tome kakvi „doktori“ i kakvi „strucnjaci“ nas lece necemo ovde. O toj korumpiranosti mozete svakodnevno slusati na jutarnjim programima ili u okruzenju. Tako da zaobidjite nas! Tacka

    3. Da, volela bih da me leči doktor koji je studirao 13 godina, jer za ove vunderkinde što su završili za 6, koliko zapravo traju studije, još nisam čula. Daleko bilo da se nađem pred sudijom, a i da se nađem, ne bih ga pitala koliko je studirao, zna se ko su sudije u ovoj zemlji. I na kraju, nemam nikakav problem da matematiku mom detetu predaje „neko sličan“, jer se taj neko verovatno izdržavao tokom studija držeći deci privatne časove matematike. I niste Vi apsolvirali nikakav problem, jer ste postavili pitanje, na koje Vam ja dajem svoj odgovor. Retoričkim ga ne smatram. Sve najbolje!

  23. Gospodine Branko, imam dovoljno godina staza, kao I vecina mojih kolega ovde. Svi mi smo dali doprinos u svojim oblastima, u to sam uverena. Takodje, imamo porodice, koje cesto izdrzavamo sami. Vecina ovih ljudi ovde pokazuje veliku ljubav, kreativnost, odgovornost prema svom poslu. To je dovoljan dokaz istrajavanja. Podrska svakom borcu.

  24. Prelaskom na drugi plan i program studiranje će se neminovno produžiti na ko zna koliko još. Ovde u pitanju nije samo vreme koje će proći već i sveobuhvatna degradacija budućih akademika kojima nije dozvoljen završetak studija po programu koji su i upisali. Naravno, o finansijskoj stavci ne moram puno diskutovati, cena ponovnog upisa je prava sitnica. Računica je sledeća:
    Minimum 5 dodatnih ispita x 6 ESPB je 30 bodova ili u dinarima 36.000. Na ovaj iznos treba dodati troškove upisa koji variraju od fakulteta do fakulteta i tada prosečan građanin ove zemlje mora da odvoji tričavih 50.000 dinara.
    O troškovima prijave ispita, overe semestra, dolacima iz drugih gradova radi pohađanja nastave neću da pišem jer mi, stari studenti, znamo za koji novac trenutno radimo. Svi mi imamo porodicu za koju živimo i za koju se borimo na razne načine. Borićemo se i sada.
    Tako da, ukoliko vam moji dragi sunarodnici, protivnici produžetka, stari studenti ne uzimaju novac iz ruke, nemojte pisati ružne komentare i drugim ljudima rušiti nadu.

  25. Iznenadjen sam negativnim komentarima i to od strane neupucenih ljudi.
    Zasto Vam smeta neko ko sam placa sve svoje troskove i puni budzet. Zasto se neko, ko nije u zivotu prisao fakultetu nalazi pozvan da komentarise nesto o cemu malo zna. Zasto se stari svrseni studenti osecaju ugrozeno.
    Zakon je na strani ovih ljudi. A snaga im se svakako ne moze osporiti.

  26. I dalje ne mogu da shvatim kome toliko smetaju stari studenti i zašto? Nikoga ne ugrožavamo. Plaćamo ispite i obnove apsolventskog staža, nismo na teretu države. Nemamo posebne rokove za polaganje ispita. Ne zauzimamo mesta u učionici mlađima. Samo želimo da nam se ostavi mogućnost da završimo studije po programu po kom smo započeli.

  27. Ispite polažemo u istoj sali, u isto vreme, istog dana i časa, po istim knjigamai po istim ispitnim pitanjima, i kod istog profesora kao i bolonjci…Ne postoji apsolutno nijedan problem tehničke prirode i ni na koji način ne smetamo radu fakulteta. Za to nam fakulteti papreno naplaćuju obnovu staža i svaku prijavu ispita i sad ovakve izjave i ponižavanja. Pa kako ja maltretiram fakultet ako mi svake godine uzmu vise desetina hiljada dinara a da zauzvrat ne dobijem ama baš ništa? Gde ide taj novac?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 28. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.