Anketa: Većina građana protiv prelaska starih studenata na „bolonju“ 1Pravni fakultet studenti foto:Stefana Savic

Čak 81 odsto građana nije podržalo odluku ministra Šarčevića da stari studenti završe školovanje po „bolonji“, pokazuju rezultati ankete sprovedene na sajtu Danasa.

Oko 230 građana glasalo je na anketi sa pitanjem „Da li podržavate odluku ministra Šarčevića da stari studenti završe školovanje po „bolonji“?“. Od toga 81 odsto glasalih bio je protiv prelaska starih studentata na „bolonju“, dok je 19 odsto njih podržalo ovakvu odluku ministra.

Slični rezultati bili su i na Fejsbuk anketi sa istim pitanjem, gde je glasalo oko 1.300 građana. Malo veći broj njih, odnosno 86 odsto protivi se odluci ministra Šarčevića, dok 14 odsto njih smatra da je ovo ispravna odluka.

Anketa: Većina građana protiv prelaska starih studenata na „bolonju“ 2

Ipak, na Tviteru je ta razlika bila znatno manja. Od 385 građana, koliko je glasalo na ovoj anketi, njih 58 odsto izjasnilo se protiv odluke ministra da stare studente prebaci na „bolonju“, dok je 42 odsto podržalo ovakav predlog.

Gotovo identičan odnos bio je i na našoj Instagram anketi, gde je 59 odsto glasalih bilo protiv ovakve odluke, dok je 41 odsto njih pružilo podršku ovakvom predlogu.  

U komentarima na ove ankete mogla su se čuti razna mišljenja za i protiv ovog predloga ministra Šarčevića.

„Ne podržavam. Treba im omogućiti da završe fakultet prema programu po kojem su studirali, pogotovo jer nije postojalo vremensko ograničenje za završetak studija prilikom upisa fakulteta“, glasi jedan komentar na Tviteru.

U komentarima su se javili i sami studenti koji obrazlažu zašto ne treba da pređu na studiranje po „bolonji“.

„Prelaskom na Bolonju morali bi da se vratimo opet da slušamo brojne ispite i predmete, idemo na vežbe i slično. Mnogi od nas ne žive u univerzitetskim centrima što znači da bi morali tamo da se preselimo. Da bi smo to uradili morali bismo da napustimo svoje domove i porodice koje od nas zavise. Uz to su nam potrebna finansijska sredstva za stan, hranu, život u tom gradu… Ako se vratimo na predavanja i vežbe (a sve smo to već odslušali pod drugim imenom) morali bismo da damo otkaze i ostanemo bez izvora finansija, dakle i ekonomski problem“, glasi obrazloženje jednog starog studenta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari