Antić: Srbija je energetski neefikasna 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić upozorio je danas da je Srbija pri vrhu liste evropskih zemalja koje neefikasno i neracionalno koriste energiju i da bi sa tim trebalo da se prestane.

Srbija treba da stvara ozbiljne pretpostavke za energetsku budućnost i da nauči da je ušteda energije daleko značajnija od novih energetskih objekata, rekao je Antić na otvaranju srpskog centra za energetsku efikasnost na Mašinskom fakultetu.

Svaki dinar, dolar, evro ili jen koji uložimo u energetsku efikasnost se najbrže vraća i najbolji je izvor nove energije, rekao je Antić.

Mi smo, dodao je on, napravili ozbiljan zakonodavni okvir, ali ga treba usavršiti i to će biti učinjeno kroz javnu raspravu, ali dok to ne uradimo treba da razvijamo sistem energtskog menadžmenta kao važnog segmenta ukupnog procesa energetske efikasnosti.

Centar je deo projekta „Pomoć za unapređivanje sistema energetskog menadžmenta u svim sektorima potrošnje energije u Srbiji“, koji od kraja 2013. godine zajedno realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike i Japanska agencija za medunarodnu saradnju.

Osnovni cilj ovog projekta je da se u skadu sa Zakonom o efikasnom korišcenju energije uspostavi Sistem energetskog menadžmenta (SEM), kao sistem organizovanog upravljanja energijom na nivou cele države, u kome veliki potrošaci u privatnom i javnom sektoru planiraju i ostvaruju uštede energije.

Glavni nosioci aktivnosti u radu SEM biće energetski menadžeri, lica koja u svojim organizacijama prate načine korišćenja energije, predlažu i sprovode mere njene efikasnije upotrebe.

U oktobru 2015. godine, rešenjem Ministra rudarstva i energetike, za obavljanje poslova obuke energetskih menadžera ovlašćen je Mašinski fakultet, a Vlada Japana, preko JICE, donacijom vrednom oko 700.000 dolara tokom 2015. i 2016. godine izvršila je nabavku svih potrebnih instalacija i mernik instrumenta u Laboratoriji za njihovu praktičnu obuku.

Planirani cilj ušteda energije svakog obveznika SEM iznosi najmanje jedan odsto godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari