Centralna proslava 22. juna, Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj, održana je u Sisku, u šumi Brezovica, na mestu gde je 1941. „osnovana prva organizovana oružana antifašistička formacija u pokorenoj Evropi“, izvestio je sajt Jutarnjeg lista. Hrvatski državni vrh, predvođen predsednikom Ivom Josipovićem, odao je poštu hrvatskim partizanima i antifašistima, a pre svega 77-orici sisačkih partizana.


– Sisak je kolevka svetskog antifašističkog pokreta – rekla je Marina Lovrić Mercel, sisačko-moslavačka županica.

Burno pozdravljen Ivo Josipović je naglasio da su partizani i antifašisti ponos Hrvatske, časna grupa ljudi koja je ustala protiv sila zla.

– Antifašizam je duhovni otac odbrane naše domovine i naše državnosti u Domovinskom ratu i u Hrvatskoj nikada neće prestati obeležavanje Dana antifašističke borbe – rekao je Josipović.

Dodao je da u Hrvatskoj danas ima pojava virtualnog antifašizma, koji je uspeo da u udžbenicima ne piše šta se događalo u Drugom svetskom ratu, koji ne dopušta da se obnove spomenici antifašističke borbe, koji bi slavio antifašizam, ali bez partizana, naveo je jutarnji.hr.

Na ulazu u spomen područje Brezovica, gde se nalazi spomenik partizanima, protest su održala 22 člana Hrvatske čiste stranke prava. Pod nadzorom pripadnika interventne policije, pravaši su uzvikivali parole protiv Tita, komunista i partizana, optužujući Broza da je naredio pokolje Hrvata u ratu i posle rata, te da su partizanima ruke umrljane krvlju hrvatskih žrtava.

Vikali su „izdaja, izdaja“, „ubice“ i zvižducima ispraćali pojedine učesnike proslave. Skup su nazvali okupacijom partizana i srbokomunista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari