Apatinci protiv fabrike na obodu grada i rezervata prirode "Bačko Podunavlje" 1Foto: UG Bez straha

Više stotina građana Apatina u prepunoj sali Doma kulture poručili su predstavnicima kompanije Bionex da se povuku iz tog grada jer neće dozvoliti da naprave fabriku za preradu otpadne plastike u blizini stambene zone i na rubu rezervata prirode Gornje Podunavlje i Bačko Podunavlje.

U uzavreloj atmosferi građani su „gdlasali“ protiv „spalionice plastike“, kako su nazvali  ovu investiciju i poručili predstavnicima investitora da se pakuju i napuste ovaj gradić na severozapadu Vojvodine.

Predstavnici Udruženja građana „Bez straha“ pokušali su da Skupština opštine donese odluku da se raspiše referendum i građani izjasne da li žele takav pogon koji bi se bavio pirolizom i negativno uticao na životnu sredinu kako u gradu, tako i u Dunavu i priobalju. Međutim, za taj predlog glasala su samo četiri odbornika dok je njih 19 bilo protiv.

Jedan od čelnika UG „Bez straha“ Dejan Bačić, podseća da je još u novembru 2020. po hitnom postupku od strane lokalnih vlasti odrađena “ispod žita” prodaja zemljišta kompaniji Bionex u slobodnoj zoni.

„Na sva zvona je objavljena ogromna investicija, krenulo se od najave proizvodnje plastičnih folija, preko pravljenja bioetanola, da bi se na kraju došlo do uvoza otpadne plastike iz EU, recikaže i pirolize u Apatinu, preko puta gusto naseljene zone i u blizini prirodnog rezervata Gornje Podunavlje i Bačko Podunavlje“, kaže Bačić.

U UG „Bez straha“ ističu da je lokalna vlast na čelu sa predsednicom Dubravkom Korać od početka znala šta Bionex namerava da radi u Apatinu. Sumnju građana pojačava činjenica da je kompanija Bionex u Srbiji osnovana mesec dana pre kupovine zemljišta u Apatinu, a, kako se navodi, lica koja imaju učešće u vlasničkoj strukturi su niz firmi u prethodnih petnaestak godina oterali u stečaj.

„Obmanuli su javnost i jedni i drugi, opštinari su izjavili da nisu znali da Bionex planira pirolizu, dok je predstavnik investitora javno priznao na tribini da je pri  kupovini zemljišta predsednica opštine Dubravka Korać znala za uvoz otpada i sve ostalo. Bionex je kao odustao od pirolize, ali i dalje traži dozvolu za obavljanje delatnosti“, kaže Bačić.

On dodaje da građane ne zanima „ko je koga slagao, izmanipulisao i uzeo procenat“ i predlažu investitoru i lokalnoj vlasti da se međusobno tuže, pa neka sud odluči ko je u pravu i ko manje laže.

„Građani Apatina poručuju da nikakvog uvoza plastičnog otpada neće biti, a govori se o najmanje 30 tona dnevno, a kamoli reciklaže i pirolize plastike u našem gradu.Takođe, predlažemo kompaniji Bionex da se povuče iz naše opštine jer im ne verujemo sve i da kažu da će uzgajati cveće na ovom zemljištu“, navode u UG „Bez straha“.

Bačić kaže da sada čekaju rešenje na prigovor u vezi studije procene uticaja na životnu sredinu.

„Naš zahtev je jasan – ne želimo otpad ovde i u vezi sa tim očekujemo od lokalne samouprave da ne dozvoli izgradnju i rad takvog pogona. Ukoliko se ogluše o zahteve, ljudi su spremni i na proteste i blokade dok god se ne ispune naši zahtevi“, zaključuje Bačić.

O ovom problemu bilo je reči i na poslednjoj sednici Skupštine Vojvodine na kojoj je poslanik Aleksandar Smiljanić zatražio da Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine odgovori na osnovu čega su odobrili gradnju pogona koji bi se bavio spaljivanjem i preradom otpadne plastike u području rezervata prirode koje je pod strogom zaštitom.

„Evropski Amazon“ jedna od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava

Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje” je zaštićeno prirodno dobro I kategorije, koje se prostire uz levu obalu reke Dunav. Deo je velikog ritskog kompleksa koji se proteže i kroz susedne zemlje Mađarsku (Nacionalni park ,,Dunav – Drava“) i Hrvatsku (Park prirode ,,Kopački rit“) sa kojima čini ekološki jedinstvenu celinu. Deo je velikog rezervata biosfere “Bačko Podunavlje” koji se nalazi na severozapadu Vojvodine koji čini “Evropski Amazon” i predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava, koji se razlio u nepreglednu mrežu rukavaca i kanala kroz ritske plavne šume. Rezervat biosfere Bačko Podunavlje, upisan je u UNESCO svetsku listu 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari