Apel da se kupuju jelke sa busenom 1

Javno komunalno preduzeće „Zelenilo Beograd“ će i ove godine za novogodišnje i božićne praznike prodavati jelke sa busenom u rasadnicima u Ulicama Vojvode Stepe 405 i Marije Bursać bb u Zemunu, kao i u cvećarama na Cvetnom trgu i Kanarevom brdu.

U zavisnosti od visine, jelke sa busenom koštaju od 1.300 do 2.500 dinara, navodi se u saopštenju „Zelenila Beograd“. Za one sugrađane koji žele dodatno da ukrase svoj dom ili nemaju dovoljno prostora za jelku, ovo preduzeće u svojim cvećarama na Cvetnom trgu i Kanarevom brdu u ponudi ima posebne stone novogodišnje aranžmane, od 550 do 1.400 dinara.

JKP „Zelenilo Beograd“ apeluje na građane da kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanju seče mladih stabala četinara.

„Posle praznika sugrađani jelku mogu da posade u svojim dvorištima, ali moraju da imaju na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo treba da odaberu mesto za sadnju. Takođe, moraju da vode računa da sadnicu ne posade suviše blizu objekta, a ukoliko nemaju adekvatno mesto za sadnju, mogu da je donesu u naše rasadnike, kako bi je radnici „Zelenila“ posadili na unapred planiranim površinama u Gradu. Na ovaj način produžavamo život četinara ali i istovremeno utičemo na povećanje zelenih površina u prestonici, što je neophodno i korisno”, navode iz „Zelenilu“.

Takođe, savetuju građane na koji način treba pravilno da okite jelku i kako da je sačuvaju i posle praznika.

„Jedno od mogućih načina da se sačuva vrh, jeste da se uz vrh postavi olovka, pa tek onda ukras. Jelku takođe ne treba postaviti blizu grejnog tela. Tokom praznika potrebno je da se jelka redovno orošava i zaliva odstajalom vodom sobne temperature, kao i da se održava umerena vlažnost supstrata. Kada prođu praznici, drvo ne treba da se odmah iznosi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku, a potom da se posadi u odgovarajućim uslovima – kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nule”, objašnjavaju u „Zelenilu“.

Šta sve može da se ukrašava

Ukoliko se građani ipak odluče za nešto novo, odnosno da prate modne trendove u novogodišnjem dekorisanju prostora, umesto prave jelke sa busenom mogu, kako navode u „Zelenilu“ postaviti „jelke“ izrađene od prirodnih materijala (grana drveta , dasaka, itd. ) ili puste mašti na volju i razne rekvizite iz kuće  pretvore u postolja za ukrašavanje. Smele kombinacije i boje ukrasa su u trendu i ove sezone.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Apel da se kupuju jelke sa busenom”

  1. Interesantno: Tri godine unazad kupujemo jelku sa busenom, ne zato što ne volimo plastične, već smo nameravali da je posadimo na placu ispred kuće nakon praznika. Ni jedna od te tri jelke nije uspela da preživi. Sve su imale oštećen koren, obzirom da su preusko sečene. Ove godine ne vidim razliku u tome da li uzimam sečenu ili sa busenom, osim što 800 metara do pijace sečenu nosim lako u ruci, a sa busenom moram da stajem na 50 metara + dođem kući blatnjav. Veštačka jelka mi je alternativa, i o tome ozbiljno razmišljam.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.