Apel radnika Fabrike vode u Zrenjaninu: Očigledno da neko od lokalnih moćnika hoće da preotme fabriku 1Foto: Beta/Luka Filipović

Sa adrese Fabrike vode iz Zrenjanina, koja ne radi od eksplozije 14. decembra prošle godine, a čiji rad je proteklih nedelja predmet analiza brojnih stručnjaka, stigao je apel 14 radnika medijima i javnosti u kome se traži da fabrika počne sa radom.

Iako je pogon privatna investicija, čiji je većinski vlasnik sada jedna izraelski biznismen, za njen rad su se zauzeli zaposleni.

Kako potpisani radnici navode, oni imaju pravo da rade i traže da istina izađe na videlo.

Kažu da od početka rada ovog pogona postoje opstrukcije pojedinaca iz JKP “Vodovod”, a da pojedini “gradski moćnici” ne žele da fabrika radi.

-Mi radnici obaveštavamo Zrenjanince da se odvija neprimerena hajka na nas i našu fabriku od strane gradskih moćnika i njihovih izvršilaca iz Vodovoda. Pojedinci iz Vodovoda čine sve kako bi onemogućili fabriku da snabdeva grad čistom vodom. Sumnjamo da je ovog leta namerno ispuštana voda iz mreže kako bi nam onemogućili normalno snabdevanje grada vodom jer tokom istih perioda u 2019. i 2020. godini zabeležena je velika razlika u potrošnji, sa 200 litara u sekundi na 270 litara – navode radnici Fabrike vode.

Oni u svom apelu trvde da nemaju veze sa ukidanjem zabrane upotrebe zrenjaninske vode, već da je to obaveza Vodovoda i podsećaju da ova firma ima gubitke od 40 odsto na mreži, te da ne radi ništa kako bi zamenila stare vodovodne cevi u gradu.

-Kada se desila eksplozija metana u našem pogonu ni gradonačelnik ni direktor Vodovoda nisu nas obišli. Sadašnji tim stručnjaka Vodovoda nema iskustva niti znanja o tehnologiji koja je u našoj fabrici primenjena i ne mogu da procenjuju da li ona može da preradi vodu. Tvrdimo da može ali je potrebna saradnja. Očigledno da neko od lokalnih moćnika hoće da nam preotme fabriku – navodi se u apelu.

Zabrana upotrebe pijaće vode u Zrenjaninu na snazi je od 2004. godine. Prečistač vode sagrađen je 2017. godine kao privatna investicija, ali ni uz brojne dotacije grada i države, rekonstrukcije i dorade pogona, nije uspeo da kontinuirano radi i potrošačima obezbedi ispravnu vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari