Apel Ženskoj parlamentarnoj mreži – Glasajte protiv usvajanja „Zakona o nestalim bebama“ 1Skupština Srbije Foto: Bojan Cvejić

 U danu kada počinje rasprava o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece, tzv. „Zakona o nestalim bebama“, Autonomni ženski centar i ASTRA – akcija protiv trgovine ljudima apeluju na narodne poslanice da pokažu svoju nezavisnost i solidarnost sa majkama nestalih beba i glasaju PROTIV usvajanje ovog zakona.

Autonomni ženski centar i ASTRA smatraju da narodne poslanice, nakon usvajanja izmena izbornog zakona po kome će u narednom sazivu biti 40 odtso manje zastupljenog pola, duguju da građankama Srbije pokažu da imaju snagu i volju da glasaju suprotno volji političkih partija kojima pripadaju.

Podsećamo da su u ovom sazivu narodne poslanice glasale za veliki broj zakona kojima je pogoršan postojeći položaj dece i žena u Srbiji, među kojima je najviše štete napravio Zakon o
finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Ukoliko bude usvojen, Zakon o nestalim bebama će zauvek onemogućiti da majke, čija su deca oteta iz porodilišta, saznaju istinu o tome šta se desilo njihovoj deci.

Stoga apelujemo na narodne poslanice, članice Ženske parlamentarne mreže, da se ujedine i budu glas žena Srbije protiv predloženog zakona.

Pozivi za povlačenje Zakona o nestalim bebama sa više strana

Sanda Rašković Ivić pozvala je danas poslanike vladajuće većine da „ako imaju obraza, povuku sraman Zakon o nestalim bebama“.

„Sve što je Srpska napredna stranka radila poslednjih osam godina predstavlja laž, prevaru, podvalu i glumatanje. To je slučaj i sa tri zakona koja su u skupštinskoj proceduri, zakona o vetranima, nestalim bebama i zakonu o poreklu imovine, jer se tim zakonima ne rešavaju problemi, već samo zamaskiravaju“, rekao je Boško Obradović.

Zoran Živković naveo je da pisac ovog zakona ne očekuje da se nađe put do deteta, a bez toga toga besmisleno je pisati bilo šta.

Aleksandra Jerkov pozvala je svoje kolege da ne podrže Predlog zakona o nestalim bebama, napominjući da roditelji u udruženjima nestalih beba poslednjih 30 ili 40 godina svakoga dana postavljaju sebi isto pitanje: „Ako je živo, gde je? Ako je mrtvo, gde je?“.

Tatjana Macura ocenila je da predlog zakona o nestalim bebama ne rešava pojedinačno slucajeve svih nestalih beba u porodilištima u Srbiji i da se eksplicitno odnosi na slučaj Zorice Jovanović vođen protiv države Srbije koji je rešen u Evropskom sudu za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari