April u Skupštini: Užasnuta premijerka i užasnuta ministarka pravde, za sve je kriv Đilas 1

U Skupštini Srbije poslednje dve aprilske nedelje obeležili su mučni govori jednog po jednog poslanika Jedinstvene Srbije u kojima su pokušali baš sve, da ocrne one koji su njihovog stranačkog šefa Dragana Markovića Palmu optužili za podvođenje žena i devojčica.

Branili su ga svim sredstvima, hvalili njegove uspehe, pokušavali da skupe krhotine jedne političke karijere koja i njih, svojevoljno do duše, vuče sa sobom u nepoznatom smeru.

Ta gromoglasna tišina koalicionih partnera koja je odzvanjala danima i danima govorila je više od hiljadu povika da Marinika laže, da je “Đilasov pinokio”, “Palma je nevin kao novorođenče, evo ja garantujem, ja ga znam!”.

Danima posle otvaranja “Afere Palma” u plenumu je progovorio samo šef skupštinskih socijalista Đorđe Milićević, kratko, više kritikujući opoziciju nego braneći Palmu, i tih nekoliko rečenica bilo je sve.

I kad pomisli čovek da je nestvarno da nijedan naprednjak ne progovori ni reč, u Skupštinu je došla najmoćnija osoba u državi, premijerka srpske Vlade Ana Brnabić i kako vole da kažu mladi – “obrnula igricu”.

Skoro neverovatno zvučalo je pitanje poslanika Jedinstvene Srbije Živote Starčevića koji je čitao i čitao navodnu službenu belešku iz 2014. godine u kjoj se tvrdi da je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas pretukao svoju suprugu.

“Da li institucije nisu reagovale možda zbog jedne rečenice koja se nalazi u toj službenoj belešci u kojoj se kaže da je Dragan Đilas silazeći niz stepenice posle tog događaja, rekao nekome – pozovi policiju. Zašto je zvao policiju? Da li je tim pozivom hteo da izvrši svoj politički i ekonomski uticaj i pritisak na nadležne organe da ne reaguju na ceo događaj?”, sipao je pitanja narodni poslanik ne propuštajući priliku da istakne da je ovo što on priča čista istina, dok su optužbe na račun njegovog lidera čista laž.

“Iskreno da vam kažem, šokirana sam i time što sam videla i iskazom gospođe Ive Đilas i celim tim incidentom, a i time da na ovo nisu nadležni organi reagovali, svakako ne na pravi način”, odgovorila je premijerka i dodala da to treba istražiti.

I ne, to nije bilo dovoljno već je na potpitanje o optužbama za podvodjenje rekla: ”Ne mogu da kažem da mi je to bilo jednako strašno kao službena beleška zato što nije, jer ništa ne može da mi bude strašno kao ova službena beleška i to šta je očigledno gospodin Đilas radio svojoj tadašnjoj supruzi i porodici. Zaista ne može.”

Premijerka je ponavljala da su optužbe na račun Palme u stvari uvreda za sve žene Jagodine, sve opozicionare nazvala “političkim štetočinama” i tako “jeste odbranila Palmu mada nije odbranila Palmu”.

U svakom slučaju, sednica na kojoj poslanici treba da kontrolišu rad Vlade, pretvorena je dobrim delom u pozorište u kojem apsurdno premijerka jedne države i ministarka pravde koja takođe nema ništa drugo u svom resoru oko čega bi bila šokirana osim te službene beleške o Đilasu, odgovaraju na izrežirana pitanja jednog poslanika koji ostvaruje stranački zadatak.

Ništa manji apsurd nisu bila ni ostala pitanja apsolutno sva po sistemu “Ja tebi serdare, a ti meni vojvodo”.

Na primer, “Ministre, vi ste bili jedan od pokretača obnove zadrugarstva u Srbiji, pomogli ste mnogima, pa da li planirate da u narednom periodu pomognete i drugima“, ili prvo “Ono što se postiglo u Prijepolju, jeste generacijska stvar i ja na tome, kao građanin Prijepolja, neko ko živi u Prijepolju, želim da se zahvalim Vladi Republike Srbije, prvenstveno predsedniku države Aleksandru Vučiću, ali i vama predsednice Vlade i resornoj ministarki” pa tek onda pitanje kad će taj kraj dobiti prugu.

Ili “Proces vakcinacije u Srbiji je odlično osmišljen i on zaista funkcioniše besprekorno”, pa kako da dodatno motivišemo ljude.

Dodajmo tome da ministri imaju neograničeno vreme da odgovaraju na ova inspirativna pitanja pa se može reći da je kontrolna uloga Skupštine u potpunosti ostvarena.

Dijalog traje

Ovog aprila počeo je i međustranački dijalog, kako onaj u kojem je pored Skupštine posrednik i Evropski parlament, tako i onaj uz prisustvo predsednika Srbije.

Prvi deo odvijao se on-lajn, parlamentarne stranke iznele su svoje predloge i o tome dale samo formalne izjave.

Ovaj drugi bio je nešto dinamičniji, makar kad je reč o broju učesnika, ali je i posle njega rečeno samo uobičajeno da je atmosfera bila konstruktivna i da svi očekuju neka rešenja.

U kom pravcu saznavaće se postepeno narednih nedelja, a možda i meseci.

Prva opomena

Još jednom se nešto desilo prvi put u Skupštini. Administrativni odbor izrekao je prvu opomenu poslaniku Srpske napredne stranke Srbislavu Filipoviću za kršenje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

Pošto je ranije Odbor odobrio da se u Skupštini koristi reč “Šiptar”, da se ljudi optužuju za izdaju, zaveru, rušenje države i krađu, preko “fašista i nacista” ipak nije mogao da pređe.

Po Kodeksu Odbor izriče opomenu i nema druge kazne, ali to jeste prvi korak kako bi poslanici shvatili da ne mogu bez ikakve reakcije da upotrebljavaju baš sve što im padne na pamet kako bi ocrnili političkog protivnika.

Ovo je bila deveta prijava za kršenje kodeksa koju je Administrativnom odboru podneo Otvoreni parlament, a prva koja se završila opomenom.

U raspravi o zakonima i međunarodnim sporazumima i dalje se često pominjao bivši režim i lideri sadašnje opozicije, ali je ton bio primetno blaži nego ranije.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.