APV Novi Sad: Futoški park dobija novu zgradu hotela mimo svih zakona, pozivamo građane da se odupru betonizaciji preostalih zelenih površina 1Foto: Grad Novi Sad

Današnja odluka Skupštine grada Novog Sada o Izmenama plana detaljne regulacije Futoškog parka predstavlja odlučujući korak ka ostvarenju zamisli kompanije „Inobačka“ da se na zelenoj površini Futoškog parka izgradi nova zgrada hotela, što se jasno videlo iz makete koju je ranije izradila ta kompanija, a javno predstavio u februaru 2023. gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, saopštili su iz Akcije progresivne Vojvodine

– Ako je ranije i postojala sumnja da će se to dogoditi, sad je to eksplicitno navedeno u samom tekstu odluke, u kom se kaže da će se parkovska površina „Odlukom o izmenama i dopunama Plana delimično prenameniti u javnu saobraćajnu površinu, a preostali deo u površine ostalih namena: hotelski i poslovni kompleks“ – kažu iz APV.

Oni podsećaju da je Futoški park prirodno dobro 3. kategorije zaštićeno zakonom i posebnom gradskom Odlukom o zaštiti Futoškog parka.

U toj Odluci je precizirano da je čitava katastarska parcela na kojoj se nalazi hotel u zoni zaštite, na kojoj je izričito zabranjena promena namene površina i preduzimanje bilo kakvih radova koji bi mogli narušiti koncepciju i stil parka, ugroziti autohtoni biljni fond, vrtnoarhitektonske elemente i faunu parka.

– Bilo kakva izgradnja i dogradnja hotela na parkovskoj površini, osim što je u suprotnosti s tim aktom, protivna je interesima svih Novosađana, kojima će na taj način biti oduzeta jedna od retkih oaza prirode u gradu. Projekat uništavanja parka uveliko je započet i sprovodi se bez ikakve javne rasprave. Građani Novog Sada o tome ne znaju ništa jer je potpuno jasno da bi se ogromna većina građana, bez obzira na političko opredeljenje, tome protivila – nastavili su u saopštenju.

APV poziva građane, udruženja građana i političke organizacije opozicije da zajedno odbrane Futoški park i da se zajedno odupru najnovijem pokušaju betonizacije Novog Sada i uništavanju preostalih prirodnih dobara koja su uspela da prežive urbanističko nasilje Srpske napredne stranke.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari