Arheološko nalazište Borđoš kod Novog Bečeja čuva tajne stare 7.000 godina 1Foto: Muzej Vojvodine

U blizini Novog Bečeja, na nekadašnjem ostrvu na reci Tisi, nalazi se arheološko nalazište Borđoš sa ostacima starog naselja i predmetima iz kasnoneolitskih kultura, vinčanske i potiske.

Plodne njive čuvale su tajnu duboko zakopanu, o starom naselju sa sedam kapija, gde su stanovnici ovog kraja, pre 7.000 godina kamenim alatkama gradili, pravili glinene posude, kašike, podizali kuće, gajili stoku.

Iako je prisutna intenzivna ratarska proizvodnja, nalazište je očuvano a brojni predmeti prilikom otkopavanja bili su neoštećeni.

O svemu tome više se zna jer se poslednjih godina nalazište intenzivno istraživalo a te aktivosti oraganizovao je Muzej Vojvodine uz učešće Instituta za praistoriju i ranu istoriju „Kristijan Albreht“ Univerziteta u Kilu, Nemačka.

Pored arheologa, bilo je ovde posla i za arheobotaničare, arheozologe, geomorfologe, geofizičare i pedologe. Da je više sredstava i mogućnosti, nesumnjivo da bi istraživanja donela nova otkrića.

I ovako, muzeolozi su zadovoljni nalazima. Iskopavanja su utvrdila postojanje naselja iz kasnoneolitskog perioda na površini od čak 40 hektara. Naselje je bilo oivičeno sistemom rovova, a spoljni sistem odbrane činio je bedem sa sedam kapija.

U široj oblasti ovog nalazišta konstatovani su tragovi života od starijeg neolita do srednjeg veka, ukupno 23 lokaliteta iz različitih perioda su otkrivena u blizini a jedan od njih je lokalitet Prečka, koji pripada starčevačkoj kulturi.

Više vesti čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.