Arhiva Vatikana i dalje zatvorena 1Foto: Wikipedia

Mešovita pravoslavno-katolička komisija koja treba da rasvetli ulogu kardinala Alojzija Stepinca tokom i nakon Drugog svetskog rata trenutno je na sastanku u Rimu, a glavnu prepreku daljem radu, kako se nezvanično saznaje, predstavlja odluka Vatikana da ne otvori arhive u vezi sa kontroverznim kardinalom.

Međutim, ta odluka nije doneta neposredno pred ovo zasedanje, već tokom ranijih sastanaka komisije. Kako je Danas ranije pisao, predstavnik Svete stolice Bernard Arduro onemogućio je srpskim istražiteljima pristup arhivu Vatikana, na šta je SPC uložila protest. Istoričar Hrvoje Klasić tada je rekao za naš list da razume negodovanje SPC, ali da bi se otvaranjem arhiva u Vatikanu otvorila Pandorina kutija

– Video bi se odnos Katoličke crkve i pape Pija XII prema totalitarnim režimima u tom trenutku – prema Musolinijevoj Italiji, Hitlerovoj Nemačkoj, ali i prema nekim drugim zemljama, uključujući i NDH. A delovanje Katoličke crkve tada i nije bilo baš u hrišćanskom duhu – naglašava Klasić. On dodaje da se odlukom Vatikana o nedostavljanju dokumentacije otvara prostor za širenje raznih teorija zavere, što Katoličkoj crkvi ne ide u prilog.

Mešovita komisija formirana je na inicijativu pape Franje, koji je zaustavio proces kanonizacije Stepinca, dok se stavovi SPC i Rimokatoličke crkve ne usaglase o liku i delu kontroverznog kardinala. Komisija bi trebalo da donese zaključak o tome da li je i u kolikoj meri Stepinac učestvovao u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i da li je bio upoznat sa sistemskim progonom Srba, masovnim ubistvima i pokatoličenjima. Zaključak komisije, međutim, neće biti konačna odluka o tome da li će Stepinac biti proglašen za sveca. Svoje mišljenje daće posebna komisija kardinala u Vatikanu, a nakon toga će konačnu odluku o eventualnoj kanonizaciji Stepinca doneti papa Franja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari