Asocijacija opština Kosova protiv ograničavanja kretanja građana kao anti kovid mere 1Foto: Petar Paunović

Asocijacija opština Kosova (AOK) smatra da bi trebalo ukinuti ograničenje kretanja građana od 24.00 do 05.00 sati jer, kako su naveli, to nema nikakvog uticaja na prevenciji širenja virusa korona.

Direktor AOK-a Sazan Ibrahimi je ocenio da mera ograničenja kretanja nije dala nikakav efekat i da za to nema naučnog argumenta.

Napomenuo je da je mera ograničenja kretanja bila na snazi i kada je bilo 4.000 slučajeva dnevno i sada kada je 1.000 do 2.000.

„Vidi se da takva mera nije dala nikakav efekat i ne postoji naučna argumentacija koja pokazuje da je intenzitet virusa više pojačan noću nego danju“, naglasio je on za prištinsku agenciju kosovapress.com.

Rekao je da AOK, od izbora Rifata Latifija na čelo Ministarstva zdravlja, nikada nije bila pozvana na sastanke Komiteta za upravljanje situacijom sa kovidom, „što je ranije bila praksa“.

Naglasio je i da „mere za sprečavanje širenja kovida treba da budu proporcionalne situaciji na terenu“.

„Iz tog razloga smo zatražili konsultacije sa centralnim nivoom, konsultacije koje se ne dešavaju od oktobra prošle godine, dolaskom novog ministra, (a ) razlog nije poznat“, rekao je on.

Ibrahimi je uz napomenu da iako ih centralni nivo ignoriše,  rekao da se njihovi predlozi razmatraju i prihvataju.

„Vidi se da saveti, preporuke, sugestije AOK, nailaze na pažnju i takođe ih podržava centralni nivo“, rekao je on.

Naveo je da se „to vidi sa poslednjom merom gde je potpuno uklonjeno nošenje maske na otvorenom“, što je, kako je ukazao, bio zahtev AOK.

Novom odlukom vlade, od petka na snazi je zabrana kretanja od 24.00 do 05.00 sati a nošenje maske je obavezno samo u zatvorenom prostoru.

Po toj odluci, ulazak na Kosovo dozvoljen je sa dve doze vakcine ili jednom dozom i pcr testom.

Takođe, gastronomskim objektima je dozvoljen rad od 05.00 do 23.00.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari