Ataše Ambasade SAD: Orkestrirano blaćenje radi ućutkivanja novinara u Srbiji mora da prestane 1Foto: Pexels/Negative Space

Ataše za štampu Ambasade SAD Džim Hagengruber izjavio je da u Srbiji mora da prestane orkestrirano blaćenje namenjeno ućutkivanju novinara i da oni koji ih napadaju moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

„Kako su već naglasile nezavisne grupacije poput Reportera bez granica i Fridom hausa, novinarima u Srbiji je potrebna bolja zaštita; orkestrirano blaćenje namenjeno ućutkivanju novinara mora da prestane, a uzbunjivače treba zaštititi“, naveo je Hagengruber u komentaru za „Dosije o medijima“ Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u listu Danas.

U tekstu povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, i NUNS-ove Nagrade za istraživačko novinarstvo, Hagengruber je dodao da „pošast lažnih vesti i državna podrška tabloidima“, na šta ukazuje najnoviji izveštaj Reportera bez granica, „izaziva duboku zabrinutost i podriva izglede za dugoročni napredak i stabilnost Srbije“.

Podsetio je da je „glavni prioritet“ Ambasade SAD u Beogradu da pomogne Srbiji da ostvari cilj koji je sama proklamovala – evropske integracije, navodeći da je „poboljšanje stanja u medijima ključno za te napore“.

„Narod Srbije zaslužuje tačne i nepristrasne informacije iz široke lepeze novih medijskih kuća. Za to je pak potrebno snažno, slobodno, nezavisno i bezbedno medijsko okruženje, što je neizostavan element uspešne demokratije“, naveo je Hagengruber.

Dodao je da je „ponosan na 16 godina kontinuirane podrške“ koju Ambasada SAD pruža NUNS-ovoj Nagradi za istraživačko novinarstvo, koja se od prošle godine zove Nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“.

Naveo je i da su SAD naučile kolika je vrednost slobodne i nezavisne štampe prošavši kroz bolna iskustva.

Među njima su, kako je naveo, vojni angažman u Vijetnamu, afera Votergejt koja je dovela do ostavke predsednika Ričarda Niksona 1974. godine, teško iskorenjiva rasna nejednakost, zagađenje pijaće vode olovom, seksualno uznemiravanje žena i druga.

„To su samo neke od mnogih bolesti društva koja su razotkrivene zahvaljujući radu istraživačkih novinara. Bolesti ne mogu da budu lečene ako im ne bude pronađen uzrok“, naveo je ataše za štampu Ambasade SAD.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Ataše Ambasade SAD: Orkestrirano blaćenje radi ućutkivanja novinara u Srbiji mora da prestane”

  1. Čitao sam dovde: „…nezavisne grupacije poput Reportera bez granica i Fridom hausa…“ ; dalje nisam mogao od smeha.

  2. U SAD mora hitno da prestane blacenje prethodnog predsednika D. Trampa. I da zapocbe medijska istraga o „poslovima“ Hantera Bajdena, o optuzbama vise zena protiv Dz. Bajdena za seks. uznemiravanje, o lazima kojima zapoceta krvava agresija i okupaciha Iraka, o „samoubistvima“ zena koje tuzile B. Klintona….

  3. Taj Amer je zaboravio samo jedno- da nešto kaže o njihovom tobože nezavisnom i ni od ‚koga maltretirano novinarstvo.Ono je veoma često pristrasno, lažno i navijačko novinarstvo, najbolje dokumentovano kod izveštvanja od SAD podržanom rasturanju Jugoslavije, bombardovanjima Srbije, napadima na Libiju, Irak i mnoge druge države itd. Primer -prvo su proglasili UČK za teroriste a kasnije za „borce za slobodu protiv srpskog ugnjetavanja“ Krenula su lažna izveštvanja o navodnom genocidu Srba počinjenim nad muslimanima, Šiptarima itd. Taj -verovatno od CIE postavljeni „ataše“ bi trebao da pogleda svoje decenijama pristrasno novinarstvo, koje je uvek veoma spremno podržavalo sve američke ratove, napade na nezavisne države, ubijanje stotine hiljada nedužnih civila itd. pa tek onda da deli lekcije i soli pamet drugima! Da je slobodno novinarstvo u Srbiji ugroženo to stoji ali ni u SAD nije bolje. Kod nas politika i političari su „glavni urdnici“ novinskih i TV izveštaja, kod njih u SAD su to i političari i moćna industrija, pogotovo vojna, razni „Soroši“ ali i njihove obaveštajne službe i uticajni političari! Ako su SAD primer nezavisnog i slobodnog novinarstva, onda ni naše nimalo ne zaostaje za njihovim!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.