Ateisti Srbije: Ukinuti crkveni poreski raj 1Foto: wikipedia

Udruženje „Ateisti Srbije“ pozvalo je državu da preko sistema finansijske kontrole i prinude primora Srpsku pravoslavnu crkvu da izmiruje sve poreske obaveze, koje važe za sve ostale građane.

Zahtevamo da u našem siromašnom društvu država ne dozvoli da ova nezasluženo privilegovana kasta nastavi sa iživljavanjem i uskraćivanjem budžetskih sredstava svima nama, dok ih ona za sebe nemilice troši, navodi se u saopštenju.

Komentarišući izjavu patrijarha Irineja da SPC neće plaćati porez na imovinu dok joj se ne vrati sve što potražuje, Udruženje podseća da crkva ne potražuje nijedan hram ili verski objekat, već isključivo poslovne objekte i nekretnine namenjene sticanju dobiti, a ne bogosluženju.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi do sada je vraćeno 52.871 hektara zemljišta i 47.433 kvadrata nekretnina. Među vraćenim nekretninama su i one na ekskluzivnim lokacijama, poput prostora u Bulevaru kralja Aleksandra 17, stanovi i poslovni prostori u Bulevaru kralja Aleksandra, poslovni prostori na Terazijama i 13 stanova u zgradi na Studentskom trgu.

Odbijanjem plaćanja poreza na imovinu koju već poseduje, SPC sebe stavlja u poziciju institucije koja je iznad države, njenih zakona i propisa, ali i iznad građana, a među njima i vernika, navode „Ateisti Srbije“.

Propisi ne važe podjednako za sve, jer je SPC, interesna grupa sveštenika ogrezlih u bogatstvo, bahatost i nezaslužene privilegije, izuzeta od zakona, stoji u saopštenju.

Udruženje ističe da je u svemu tome manja krivica same SPC, koja ima pravo da pokuša da se stavi iznad zakona, a kriva je država koja dopušta da ta koristoljubiva organizacija ostane iznad zakona.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari