Atlagić: Podrška starim studentima 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Skupštinski Odbor za obrazovanje uskoro će razmatrati zahtev starih studenata za produženje roka za diplomiranje, izjavio je za Danas LJubiša Stojmirović, zamenik predsednika Odbora i član poslaničke grupe SNS u parlamentu.

Profesor Stojmirović juče je boravio u Strazburu zbog čega nismo uspeli da proverimo da li reč o razmimoilaženju unutar vladajuće koalicije o ovom pitanju, s obzirom da je predsednik Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić pre nekoliko dana izjavio za naš list da „još nema spremnosti većine članova tog tela da se peticija starih studenata stavi na dnevni red“. Zukorlić, međutim, nije isključio mogućnost da se o peticiji raspravlja kasnije.

Peticija kojom se traži novo produženje roka za diplomiranje studenata koji su fakultete upisali pre prelaska na bolonju, upućena je Odboru za obrazovanje, Vladi i Ministarstvu prosvete 1. juna.

Član Odbora Marko Atlagić iz poslaničke grupe SNS, potvrdio je za Danas da je dobio peticiju, napominjući da kao i do sada inicijativa za izmenu Zakona o visokom obrazovanju na Odbor treba da dođe iz Ministarstva prosvete i Vlade Srbije. S druge strane, ministar prosvete Mladen Šarčević loptu je prebacio u njihovo dvorište izjavom da je Odbor prava adresa za studentske zahteve i da on neće biti kočničar ako studenti ubede poslanike da se ide na novu izmenu zakona.

Atlagić i Stojmirović su podržali zahteve starih studenata i prethodna dva puta kada je menjan zakon, a akademci se i sada uzdaju u njih, budući da njihovo mišljenje ima veliki težinu među ostalim članovima Odbora iz vladajuće većine.

– Ako ministar da predlog da se menja zakon, verujem da će većina članova Odbora to podržati. Ovo je moj lični stav kao profesora univerziteta, a ne kao poslanika. Moja obaveza kao profesora je da se borim za studente i ja ću ih sigurno podržati. Po mojim saznanjima, oko 9.000 studenata je uspelo da diplomira zahvaljujući tome što im je dva puta pomeren rok za diplomiranje. Ostalo ih je oko 5.000. Među njima ima odličnih studenata i ne vidim razlog da im se brani da završe studije po programima po kojima su ih započeli – navodi Atlagić.

Na naš komentar da se studentima ne zabranjuje da studiraju već da fakulteti žele da ih prebace na bolonjske programe, Atlagić kaže da „univerziteti i fakulteti hoće pare“, te da bi stari studenti, da su imali pare, završili studije ranije.

– Razgovarao sam sa nekim od tih studenata, među njima ima izuzetnih, sa visokim prosecima. Ne vidim razlog da im se ograničava kada će izaći na ispite. Izaći će kada budu spremni i kada im to dozvole životne okolnosti. Uostalom, mnogi naučnici svetskog glasa nisu na vreme završili studije, a najveća dela su stvorili u poznim godinama – komentariše Atlagić.

Podsetimo, po važećem zakonu, rok za diplomiranje starim studentima ističe 30. septembra, dok studenti medicine imaju još jednu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari