Suočen sa revoltom kolega unutar svoje vladajuće partije, premijer Australije Kevin Ruda podneo je juče ostavku na tu funkciju. Samo nekoliko sati kasnije njegova dojučerašnja zamenica Džulija Gilard, po izboru članova Laburističke partije, položila je zakletvu kao prva žena premijer ove zemlje. Iako je mesecima ukazivala da nije zainteresovana da se bori za ovu funkciju, juče je izjavila da je rešila da se prihvati premijerske pozicije jer je osetila da „vlada skreće s puta“.

„Predvodiću jaku i odgovornu vladu koja će preuzeti kontrolu nad našom budućnošću“, izjavila je Gilardova i najavila da će za nekoliko meseci raspisati izbore.

Gilardova je rođena Velšanka, bivša advokatica i član parlamenta od 1998. Veliki je radoholičar, a zbog svojih veština u komunikaciji rukovodstvo partije nada se da će Gilardova uspostaviti bolju vezu sa biračima od svog prethodnika. Do sada nije imala mrlje u karijeri niti je dovođena u vezu sa skandalima. Jedine „zamerke“ na njen račun bile su što često menja frizuru i govori akcentom radne klase.

Sam trenutak smene rukovodstva u Australiji iznenadio je mnoge analitičare. Uprkos tome što je podrška Rudu u proteklih nekoliko meseci značajno opala, mnogi nisu očekivali da će doći do njegove smene do federalnih izbora početkom naredne godine. Rud, koji je nekada uživao najveću podršku građana u istoriji zemlje istovremeno će ući u anale kao šef vlade koji se najmanje zadržao na vlasti. Izvinio se Aboridžinima za sva zlodela, a pod Rudovim rukovodstvom zemlja je ostala relativno van domašaja negativnih posledica ekonomske krize. Poverenje javnosti u njega počelo je da opada u februaru kada je vlada počela da primenjuje neke stimulativne mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari