Australija i SAD juče su počele najveću združenu ratnu vežbu u kojoj učestvuje 27.500 vojnika uz podršku američkih nosača aviona. Vežbe imaju za cilju konsolidaciju savezničke vojne dominacije u azijsko-pacifičkom regionu. Vežbe pod nazivom Talisman sablja koje se održavaju svake druge godine okupile su 20.

Australija i SAD juče su počele najveću združenu ratnu vežbu u kojoj učestvuje 27.500 vojnika uz podršku američkih nosača aviona. Vežbe imaju za cilju konsolidaciju savezničke vojne dominacije u azijsko-pacifičkom regionu. Vežbe pod nazivom Talisman sablja koje se održavaju svake druge godine okupile su 20.000 američkih i 7.500 australijskih trupa protiv dva fikciona neprijatelja Kamarijanaca i Musorijanaca u različitim kopnenim i morskim scenama, smišljenim da bi se testirale veštine trupa u borbenim, mirovnim i humanitarnim naporima. Vežbe koje će trajati do 2. jula uključuju i 10 američkih i 20 australijskih brodova, kao i 125 aviona koji će izvoditi probe na obali Rokhemptona. „SAD i Australija imaju dugotrajno dobre odnose i dele iste vrednosti i interese. Među prvim interesima su stabilnost i sigurnost azijsko-pacifičkog regiona“, izjavio je viceadmiral SAD Dog Krauder. „Štaviše, veoma je važno da se naše vojske zajedno obučavaju i izvode misije u cilju obezbeđenja regionalne stabilnosti i sigurnosti“.
U međuvremenu, pobornici grupa za zaštitu životne sredine izrazili su zabrinutost zbog mogućih opasnosti koje bi mogle naneti vežbe s podmornicama kitovima u regionu. Više od 100 ljudi okupilo se juče ispred vojnih baraka u severoistočnom gradu Rokhemptonu u znak protesta zbog održavanja vežbi. Oni su položili vence i stotine pari cipela na ulazu u barake, što simbolizuje vojne i civilne žrtve u iračkom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari