Kada su birokrate EU izdvojile novčanu podršku za kulturno nasleđe italijanskog regiona Kampanje u vrednosti od više stotina hiljada evra, možda su na umu imali ruralnu umetnost i zanatske veštine ili eventualno promociju lokalnih kulinarskih delikatesa. Koncert Eltona Džona sigurno nije bio na listi. Međutim, Brisel je morao da sprovede istragu kako je 750.000 evra novca EU otišlo na ubeđivanje pevača da nastupi u Napulju, piše Gardijan.

– Znamo da su fondovi EU korišćeni za taj koncert i sada proveravamo da li je to učinjeno u skladu s propisima. Ovaj vid finansiranja namenjen je regionalnom razvoju. Time mogu biti obuhvaćeni kulturni projekti, ali se pri tom moraju poštovati izvesna pravila. Kad bismo otkrili da su fondovi neprikladno korišćeni, tražili bismo da Italija odbije tu sumu novca od sume koju bude zahtevala sledeći put, rekao je portparol EU.

Mario Borgezio, član Evropskog parlamenta iz italijanske stranke Severna liga, izjavio je da je to što su regionalne vlasti Kampanje potrošile novac na koncert „sramno“. Međutim, bivši zvaničnik Kampanje Dario Skalabrini, koji je učestvovao u organizaciji koncerta, rekao je da su fondovi EU iskorišćeni na „potpuno legitiman“ način i da je region potrošio „samo“ 600.000 evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari