Badnji dan na šabačkoj pijaci: Najbolje se prodaju prebranac i kiseli kupus, prasetina poskupela, ren pojeftinio 1Foto: K. V. / Danas

„Traži se posna trpeza, kukuruz, žito, orasi u ljusci, ikebane kao dekoracija za sto, jabuke, suve šljive i sveže voće, da za Badnji dan bude svega po malo na stolu“, kaže za Danas žena koja na šabačkoj pijaci „Živinarnik“ prodaje punih 18 godina.

Dobro se prodaje i pasulj čija je cena 400 dinara po kilogramu.

– To je naš domaći iz Matijevca kod Šapca. Krompir je 100 dinara. Ide dobro i beli luk i crvene parike.

Jedan od kupaca skreće nam pažnju da je prasetina poskupela.

– Kilogram žive vage, sada je 470 dinara, a pre samo tri dana bio je 400 dinara. I da se uredi, pregleda meso i ispeče, izaći će me još tri i po hiljade – objašnjava ljutito.

Badnji dan na šabačkoj pijaci: Najbolje se prodaju prebranac i kiseli kupus, prasetina poskupela, ren pojeftinio 2
„Najbolje idu prebranac i kiseli kupus“, Slavica Nedeljković iz Klenaka Foto: K. V. / Danas

Oko jedne tezge tiska se najviše kupaca. Žena koja pazari gotov prebranac u plastičnoj posudi, kaže da ga je platila 250 dinara.

– Osim prebranca, dobro mi se prodaje i ukišeljen kupus, on je 150 dinara. Pihtije su 200 dinara činjica, karfiol iz turšije je 350, kisele paprike 400, a zeleni paradajz 350 dinara – objašnjava prodavačica Slavica Nedeljković iz sela Klenak.

Gospođa koja pazari ćurku objašnjava da je Sremica iz Iriga koja u Šapcu živi već 50 godina.

– Kod nas su pravoslavni običaji malo drugačiji. Recimo, ranije moj otac prvi ulazi u kuću i unosi badnjak, ali ne ovaj granati, već drvo, pa dok ono gori, otac ga vadi iz ognjišta i peva „Roždestvo tvoje“. Ovde nisam čula da neko to peva. Na dan Božića, u Sremu, jahali su se konji, sada konja više i nema – priseća se sa setom Jelena Drakulić.

Badnji dan na šabačkoj pijaci: Najbolje se prodaju prebranac i kiseli kupus, prasetina poskupela, ren pojeftinio 3
„Običaji iz Srema“, Jelena Drakulić, Foto: K. V. / Danas

Na sam dan Božića, prva u kući ustaje majka.

– Ona donosi vodu, i tu vodu koju prvu donese, ostavlja za česnicu, da je umesi. Ranije je za večeru obavezno bio prebranac, jer u to vreme nije ni bilo ribe u selu. Na stolu su nezaobilazni bili i orasi u ljusci. Običaj je da se u svaki ćošak sobe baci po jedan orah, četiri ćoška, četiri oraha – kaže naša sagovornica i objašnjva da je to u znak sećanja na one koji više nisu sa nama.

Žena iz sela Glušci, koja prodaje domaći ren u korenu, napominje da ga je do nedavno davala po 400 dinara, ali da je zbog slabog interesovanja morala da spusti cenu na 200 dinara.

Za čitataoce Danasa ima savet kako ga najbrže i najbolje spremiti:

– Ja ga oljuštim nožem, onda ga na dasci iseckam na sitne kockice i sameljem u mašinici. Sipam i malo vode da se lakše usitni. Zatim ga izručim u vanglu i začinim. Stavljam samo so i sirće, to zavisi od ukusa, zatim ga sipam u tegle, da ne bi izvetrio. Ren potom može odmah da se koristi, ali može i da stoji. Otovrim prozore i vrata kada to radim, jer je toliko ljut, da plače, kaže uz osmeh.

Domaćica koja nosi pune kese u rukama, pokazuje da je pazarila domaća jaja, koja su bila 25 dinara, a sada ih je platila 30 dinara.

Badnji dan na šabačkoj pijaci: Najbolje se prodaju prebranac i kiseli kupus, prasetina poskupela, ren pojeftinio 4
„Prioriteti i prilikom kupovine“, Mijatović Darinka, Foto: K. V. / Danas

– Uzela sam domaću slaninu, koja je izuzetno kvalitetna, stalno kupujme kod iste žene i kreće se od 1.000 do 1.500 dinara. Sada nameravam da pazarim kupus, banane su skupe, platila sam ih 200 dinara – kaže Darinka Mijatović.

Objašnjava da je sve poskupelo i da prilikom kupovine moraju da se prave prioriteti.

– Koliko se ima para, toliko se i kupuje. Ja sam Šapčanka, ali sam dete sa sela, na žalost, poljopirvreda nam je danas skroz zapuštena. U mom selu više nema krava, svinja ima samo u pet domaćinstava, a poljoprivrednici dođu na pijacu da kupe jaja, jer nemaju račun da ih proizvode – kaže naša sagovornica, koja ističe da je po zanimanju agroekonomista.

Podseća da u Evropi ljudi mogo manje iz budžeta daju za hranu, dok je kod nas to glavna stavka, što je, kaže, tužno budući da je Srbija poljoprivredna zemlja.

Badnji dan na šabačkoj pijaci: Najbolje se prodaju prebranac i kiseli kupus, prasetina poskupela, ren pojeftinio 5

Čovek za tezgom pored, pazari šampinjone, koji su 400 dinara kilogram.

Na pitanje da li ih često kupuje, budući da je upravo na ovoj šabačkoj pijaci prošle godine zabeležen slučaj trovanja gljivama, koji se završio smrtnim ishodom, objašnjava da se redovno snabdeva od prodavca u koga ima poverenja.

U razgovor se uključuje i trgovac.

– Prodajem isključivo šampinjone i ništa drugo, imam svoje stalne kupce. Ove pečurke su iz kontrolisane proizvodnje i dolaze iz fabrike, tako da nema razloga za brigu. Bio je jedan period kada niko iz straha nije kupovao pečurke, sada je dobro – objašnjava prodavac.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari