Bajaga o kovid propusnicama: I oni protiv i oni koji podržavaju su veoma vatreni 1FOTO Stanislav Milojkovic

Mere najsličnije kovid propusnicama, čije je eventualno uvođenje najavila premijerka Ana Brnabić, primenjivane su letos na muzičkim festivalima čiji su organizatori istakli da su upravo kovid sertifikati omogućili da festivali budu sigurna mesta okupljanja. Muzičar Momčilo Bajagić Bajaga kaže međutim za Danas da on ne može da govori o tome da li bi bilo opravdano da se od posetilaca njegovih koncerata traži ovakav sertifikat, te da se radi o veoma komplikovanom pitanju.

– Interesantna mi je izjava Mika Džegera kome su postavili slično pitanje a koji je kazao – ja ni u svojoj porodici ne razgovaram o tome jer nemamo isto mišljenje. I oni koji su protiv i oni koji podržavaju uvođenje kovid propusnica su veoma vatreni u branjenju svojih stavova tako da je nemoguće doći do bilo kakvog kompromisa i zadovoljiti obe strane. Ja bih se zbog toga složio sa Džegerom, nemoguće je prosto o tome pričati – kaže Bajaga.

Govoreći o kovid propusnicama i njihovom eventualnom uvođenju, premijerka Brnabić pre svega je izdvojila restorane, kafiće, noćne klubove. Ona nije pominjala ustanove kulture. Premijerka nije pomenula ni sportske događaje, koji nose poseban rizik od zaražavanja pogotovu u zatvorenim prostorima.

Evropske zemlje koje su do sada uvele kovid propusnice, a koje potvrđuju da je osoba primila obe doze vakcine, preležala kovid ili da ima negativan test na korona virus, traže ovaj sertifikat za ugostiteljske objekte ali i za ulazak u pozorišta, muzeje kao i na sportske utakmice i druga veća okupljanja.

Predsednik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić kazao je za Danas da njegovo udruženje podržava primenu kovid sertifikata jer je to način da klubovi nastave da rade. Istovremeno, Svetislav Bule Goncić, predsednik UO Narodnog pozorišta i UK Vuk Karadžić, istakao je da smatra da se radi o razumnoj meri.

Uvođenje kovid propusnica prethodno su podržali i pojedini članovi Kriznog štaba ali i Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida.

Pojedini doktori izrazili su međutim brigu da bi vrlo lako ove propusnice mogle biti zloupotrebljene.

Kako je za Danas kazao dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, Vlada je više puta stavljala priču o kovid propusnicama u žižu javnosti a nikada nije stvarno primenila ovu meru.

-Svakako podržavam meru kovid propusnice, pa i kao vid motivacije, ali plašim se kako će se dolaziti do tih sertifikata. Prisutnost korupcije na svim nivoima je velika, a najčešće je to preko političkih veza zato se bojim da će i neki koji nisu bolovali niti vakcinisani dobiti taj sertifikat a to znači da oni mogu da se pojave, zaraženi, u prostoru gde će se mere labavije poštovati gde će ljudi biti opušteniji misleći da su tu svi bezbedni – naveo je Panić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari