O kampanji protiv Danasa zbog Vučićeve adrese: Nesrazmerne reakcije i preteći ton Brnabić i Vulina 1 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Neozbiljna, neodgovorna i potencijalno opasna kampanja protiv lista Danas, kako je pojedini karakterišu, ima i prizvuke pretnje u izjavama premijerke i ministra, pokrenuta je zbog legitiminih pitanja koja je Danas postavio – o eventualnom korišćenju javnih resursa od strane predsednika države Aleksandra Vučića kao i nemogućnosti institucija da pronađu predsednika za potrebe sudskog spora.

Ovako sagovornici Danasa komentarišu slučaj „hajke“ na list Danas koju su pokrenuli državni funkcioneri – od premijerke Ane Brnabić i ministra Aleksandra Vulina, pa do ministarstva kulture i Poverenika za informacije od javnog značaja koji su se redom oglasili da kritikuju to što je Danas pisao o tome gde stanuje predsednik države, isključivo na osnovu već javno dostupnih informacija.

Advokat Rodoljub Šabić, bivši poverenik za zaštitu podataka o ličnosti u Srbiji, ocenjuje da su napadi premijerke Ane Brnabić, ministra unutrašnjih poslova Vulina i „samoproklamovanog“ marketinškog stručnjaka Nebojše Krstića na list Danas zbog navodnog objavljivanja ličnih podataka Aleksandra Vučića nekompetentna, neozbiljna, neodgovorna ali potecijalno vrlo opasna kampanja.

„Upozoravam da se u tonu izjava premijerke i ministra može prepoznati čak i pretnja, što je u normalnom društvu u odnosu funkcionera vlasti prema medijima nedopustivo“, naglasio je Šabić.

On kaže da u tekstu koji je predmet napada javnih funkcionera na Danas, pod naslovom „Za potrebe sudskog postupka nije lako locirati šefa države“, nije objavljen ni jedan lični podatak čije objavljivanje bi predstavljalo povredu podataka o ličnosti u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

On podseća da je od pomenutih podataka u tekstu, objavljena samo trenutna adresa stanovanja Tomislava Nikolića, bivšeg predsednika države, što je javni podatak s obzirom da se radi o državnoj vili, dok se objavljeni adresni podatak odnosi se na zgradu u bulevaru Mihaila Pupina, u kojoj se nalazi stan koji je nekad pripadao predsedniku Vučiću, koji je takođe poznat najširoj javnosti, a i po zvaničnom obaveštenju pošte to više nije adresa Aleksandra Vučića.

– A eventualna tvrdnja aktera ove neverovatne kampanje da objavljivanje informacije da predsednik sada „živi u naselju Belvil“ gde inače, što je najširoj javnosti poznato, i glasa na izborima, predstavlja povredu zakona i atak na privatnost – bila bi zaista potpuno apsurdna, naglasio je Šabić.

Šabić: Dok se protura neistina da je Danas objavio predsednikovu adresu dotle su, na sajtu SNS dostupni najširoj javnosti, ne samo adresa, nego i niz drugih njegovih ličnih podataka.

On dodaje da je u ovom napadu na Danas poseno ružno licemerje koje se iza njega krije.

– Naime, dok se izmišlja i protura neistina da je Danas objavio predsednikovu adresu dotle su, na sajtu SNS dostupni najširoj javnosti ne samo adresa nego i niz drugih njegovih ličnih podataka. Lično sam to proverio i video da su dostupni čak i njegov JMBG, broj lične karte i drugi podaci. Konkretne podatke naravno neću objavljivati i apelujem na sve da se uzdrže od njihovog preuzimanja sa sajta SNS, a na odgovorna lica te stranke da ih odmah, bez odlaganja uklone sa svog sajta, naglasio je on.

Šabić je pozvao da se prestane sa „nedostojnom i opasnom“ kampanjom protiv slobode štampe, ali umesto toga u međuvremenu su svoja saopštenja izdali i ministarstvo kulture i aktuelni Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, što je Šabić oceno kao „tužno“ zaoštravanje hajke.

-Blago rečeno zbunjujuće je saopštenje Poverenika. On prvo, s pravom saopštava da se na obradu podataka o ličnosti u svrhe novinarskog istraživanja ne odnose relevantne odredbe ZZPOL. Ali najavljuje krivičnu prijavu protiv N.N. lica što je zbunjujuće. Prvo, jer ostaje potpuno nejasno koji to lični podatak se ima u vidu? Zar bivšu adresu? A potom je nejasno i zašto poverenik uopšte namerava da podnese prijavu. Naime krivično delo iz čl.146 KZ ima 3 stava. Prva dva gone se po privatnoj tužbi, samo treći koji podrazumeva da je delo izvršilo službeno lice goni se po službenoj dužnosti. To znači da poverenik polazi od pretpostavke da je nekakvo navodno delo izvršilo neko službeno lice, naglasio je on, dodajući da je takva pretpostavka uverljiva s ozbirom na sve što je prethodno izneo.

Objavljeni podaci već bili javni

Ana Toskić, izvršna direktora organizacije „Partneri Srbija“ i advokatica koja se bavi zaštitom podataka, kaže za Danas da u ovom slučaju, sa aspekta zaštite podataka o ličnosti, ima nekoliko pitanja – jedno je objavljivanje informacije od strane lekara Radeta Panića na Tviteru, drugo je prenošenje dela te informacije od strane Danasa.

– Moje mišljenje je da je gospodin Panić mogao da zaštiti informaciju o adresi zato što se radi o rezidencijalnom objektu, ali ovde je specifičnost u tom što se radi o informaciji koja je već dostupna javnosti. Formalno pravno gledano, takva informacija ne podleže režimu zaštite podataka o ličnosti po zakonu, naglasila je ona dodajući da ne postoji odgovornost za objavljivanje javno dostupnih podataka.

Ako je nešto već javno objavljeno na javnom Tviter profilu, kao što je ovde bio slučaj, a onda medij preuzeo, odgovornost medija je manja, navodi ona, ali može da se preispituje u smislu domašaja koji informacija ima kada je u medijima.

Ipak, Toskić ukazuje da je Danas iskoristio informaciju da bi problematizovao drugo pitanje – trošenje javnih resursa za potrebe stanovanja nosioca javne funkcije.

– Ukoliko se radi o nekom objektu koja je državna vila, javnost treba da bude informisana da li neki funkcioner koristi državno vlasništvo, u koje svrhe, koliko to košta budžet. Ukoliko se radi o privatnom objektu, stanu koji je u vlasništvu funkcionera – ne bi trebalo da budu poznate adrese, ali javnost treba da zna koja je vrednost tog objekta, kada je on stečen, koja je lokaciju u smislu kraja, kako bi se procenila vrednost. Sve što govori o imovinskom stanju nekog funckionera su infoormacije koje javnost treba da zna, naglasila je ona.

Suština je da sud ne zna gde je predsednik države

Lekar Rade Panić, koji je izneo u javnost problem nemogućnosti institucija da pronađu predsednika države radi uručenja sudskog poziva po tužbi Panića protiv Vučića, ističe da su napadi funkcionera na Danas način da se skrene pažnja sa slučaja i okolnosti na koje je on hteo da ukaže – a to je pitanje da li institucije u Srbiji rade svoj posao.

– Reakcije premijerke u ostavci i ministra Vulina, pa čak i predsednika države, idu ka tome da se pokrije da je predsednik dozvolio sebi da jednom lekaru iza koga nema stručnih grešaka, korupcije niti bilo čega, kaže da je domaći izdajnik i da je rušitelj zdravstvenog sistema. Pošto predsednik nema hrabrosti niti dokaza sa kojima bi se pojavio na sudu, onda je potrebno da se od toga napravi jedna priča koja će skrenuti temu. Napad nije na mene, ne govori se o onome što je suština – da sud ne zna gde je predsednik države – naglasio je Panić.

On ističe da bi sud trebalo da zna da je predsednik svakog pre podneva na Andrićevom vencu, u Predsedništvu, a ako tamo ne mogu da ga pronađu onda bi mogli da ga potraže na nekoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom.

– Ja ću ponovo poručiti predsedniku – da on mene pozove, ja svoju adresu ne krijem, niti gde radim, pa neka me pozove, izabere mesto, vreme, voditelje. Ako ne sme da se pojavi na sudu, možemo da se vidimo na nekoj nacionalnoj frekvenciji i razgovaramo, naglasio je Panić.

On dodaje da to što Vulin govori samo pokazuje da su se u Vladi koja odlazi „nalazili ministri koji do te mere ne poznaju svoj posao da ne poznaju ni zakone države u kojoj su ministri“.

Toskić: Nesrazmerna reakcija funkcionera

Ana Toskić ističe da u ovom slučaju stvari nisu crno-bele, ali da je primetno da je reakcija funkcionera – Brnabić i Vulina, nerazmerna u odnosu na druge problematične slučajeve otkrivanja poverljivih podataka, za koje je dokazano da je zakon prekršen.

„Ja bih volela da su nosioci vlasti reagovali kada je 2015. na Pinku objavljen zdravstveni karton direktora Kurira, pa kada se pre dve godine desio incident da su pristupni podaci za kovid bazu procureli i bili dostupni na internetu, ili kada su, kako se čini iz BIA, procureli pogrešni podaci o čoveku koji je pogrešno označen kao član kriminalnog klana, pa da poslednjeg slučaja sa katastrom“, naglasila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari