Muslimanski poglavari, reis-ul-ulema Islamske zajednice (IZ) Srbije Adem Zilkić i glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić, svojim vernicima uputili su čestitke povodom velikog islamskog praznika Ramazanskog bajrama.

Reis-ul-ulema Zilkić u svojoj poruci navodi da je „Ramazan sreća u nama, a Bajram mir sa drugima“. „Za muslimane Bošnjake sudbinski je važno da slede kuransku premisu da su vernici braća i da je Alahovo zadovoljstvo da živimo u bratskoj ljubavi i slozi, a da ga srde podele i nesloga. Bajram je prilika da potvrdimo ova načela ili da još jednom postupimo suprotno Alahovoj volji, a na štetu nas samih. Bajram je radost u veri, radost u dušama ljudi koji su postom očistili svoje srce od mržnje, svoj jezik od ružnog govora, svoje ruke od ružnih dela“ – navodi se u bajramskoj poruci vrhovnog poglavara IZ Srbije i još kaže da se moli Alahu „da u potpunosti iskoristimo bajramsku radost i lepotu, da nam omogući istinsko buđenje, ljubav, slogu, da u nama izbriše sve ono što mu drago nije i da nas pojača i podrži u veri koju on voli“

Glavni muftija IZ u Srbiji Zukorlić u svojoj poruci kaže da je „ovo Bajram pobede, nesebičnosti i odgovornosti za sebe, svoju porodicu i zajednicu. Samo na istini, pravdi i dobru možemo graditi jedinstvo svoje zajednice i doprinositi uspostavljanju mira i stabilnosti na zemlji“. Centralna bajramska svečanost biće održana u Tutinu u centralnoj džamiji i bajramsku molitvu predvodiće muftija Zukorlić.

Ramazanski bajram počeo je sinoć nakon zalaska Sunca. Prethodio mu je mesec posta. Ovaj veliki muslimanski praznik proslavlja se tri dana. Gradska uprava u Novom Pazaru odlučila je da se danas i sutra ne radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari