Bakić: Dosta nam je Rukavišnjikova 1Foto: Beoinfo

Ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, biće zadužen za uređenje parka na mestu sadašnje marine Dorćol, pored nekadašnje elektrane, odnosno buduće zgrade Muzeja „Nikole Tesle“.

To je dogovoreno na sastanku predstavnika Beograda, koju predvodi zamenik gradonačelnika Goran Vesić, i ruskog vajara u Moskvi.

U konceptualnom parku, koji će se prostirati na 6,6 hektara, biće postavljeni autorski objekti i skulpture ovog vajara, a detalji, kao i troškovi preuređenja ovog prostora biće saopšteni kada svi detalji budu precizirani, javio je RTS. Navodno je dogovoreno da na skulpturama rade mladi vajari iz Srbije, Rusije, ali i iz drugih zemalja.

Arhitekta Dragoljub Bakić ističe za Danas Rukavišnjikov ne bi trebalo više ništa da uređuje u glavnom gradu Srbije, pošto je „dovoljno usrećio“ Beograd sa spomenikom Stefanu Nemanji.

– Tako da bi trebalo da kažemo doviđenja Rukavišnjikovu za njegove dalje kreacije. Imamo pametnija posla da radimo po Beogradu nego da pravimo skulpture po parkovima. Međutim, vlast se sada pred izbore bavi svojom estradom, jer im se to dopušta. Ovo uređenje parka na mestu sadašnje marine Dorćol je još jedna urbanistička besmislica koju rade – ukazuje Bakić.

Prema rečima našeg sagovornika, Rukavišnjikov je sličan manipulator našim manipulatorima na vlasti.

– Vrlo brzo se snašao i uklopio u pričama o ceni spomenika Stefanu Nemanji. To je isti tip ljudi koji vode naš grad. Dobro se uklapaju. Dosta nam je Rukavišnjikova, neka zaboravi na Beograd i da ga mi zaboravimo – naglašava Bakić. Kako dodaje, vlast ugovara projekte i ne pitajući građane čiji novac troši.

– Iskreno se nadam da će građani znati da kazne ponašanje gradske uprave kada budu izbori u Beogradu – zaključuje Bakić.

Podsetimo, nedavno je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio da je 2023. godina krajnji rok kada bi Vlada Srbije trebalo da ukine oznaku tajnosti sa dokumenata o izgradnji spomenika Stefanu Nemanji, čime bi bilo omogućeno objavljivanje detalja i cene tog projekta.

O spomeniku kralju Aleksandru Karađorđeviću

Sa ruskim vajarem Aleksandrom Rukavišnjikovim, u Moskvi je bilo reči i o njegovoj želji da učestvuje u podizanju spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću, a koji bi trebalo da bude smešten između zgrada Predsedništva i Starog dvora, javio je RTS. O tom projektu Odbor o podizanju spomenika grada Beograda tek treba konkretno da odlučuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari