Balša Božović: Nacrtom zakona o unutrašnjim poslovima vlast nameće kineski model vladanja 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Regionalna Akademija za razvoj demokratije apeluje je na Ministarstvo unutrašnjih poslova da povuče nacrt zakona o unutrašnjim poslovima zbog toga što su predložena rešenja neustavna, a sam nacrt zakona antievropski.

Stručna javnost je, ističu, više puta ukazala na loša rešenja iz nacrta zakona od koga se odustalo 2021.

Balša Božović, predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije ukazuje da su predložena rešenja sporna iz više razloga.

Najpre, navodi, najkontroverznija mera koja pogađa sve građane Srbije je „potencijalno narušavanje ustavnih garancija da je stan nepovrediv“.

Službeno lice može, ukazuje, samo na osnovu „sumnje“, a bez odluke suda i mimo volje stanara, da uđe u stan i vrši pretres bez dozvole i bez objašnjena i time ugrozi ustavom zagarantovana prava građana koja spadaju u domen ljudskih prava.

Drugo, nacrt zakona predviđa upotrebu hiljada biometrijskih kamera za automatsko prepoznavanje lica i registarskih tablica koje bi zapravo mogle da ugroze pravo građana na privatnost i slobodu.

U samom nacrtu navedeno je, naglašava se, da bi se ta mogućnost upotrebljavala samo u slučaju gonjenja lica koja su počinioci krivičnih dela, ali ono što zabrinjava je velika mogućnost „zloupotrebe ovog ovlašćenja širokim tumačenjem zakona ka svima koji nisu po volji aktuelnom režimu, bilo da su istraživački novinari, opozicioni aktivisti, uzbunjivači ili drugi nepodobni građani“.

Treće, zloupotrebe koje mogu fundamentalno da utiču na slobodu medija i novinarsku profesiju koja bi po kineskom modelu bila stavljena pod strogi nadzor izvršne vlasti.

Predloženi nacrt zakona može ugroziti tajnost novinarskih izvora, čime bi posebno bilo ugroženo istraživačko novinarstvo, odnosno novinari koji se bave blagovremenim i istinitim informisanjem građana, istraživanjem političkih zloupotreba izvršne vlasti, kao i kriminala i korupcije.

Četvrto, posebna dodata ovlašćenja ministra policije govore o nameri stavljanja policijskog aparata u službu partijskog i političkog uticaja, što za demokratsku zemlju koja je kandidat za članstvo u EU nije dopustivo.

Uprava policije, koja je do sada redovno bila obavezna da izveštava o svom radu Narodnu skupštinu Srbije, od sada to više neće imati kao obavezu jer će policija biti dužna da informiše ministra policije, a potom ministar policije Skupštinu, što je nedopustivo.

Zatim, unutrašnja kontrola policije bezmalo prestaje da postoji jer će ministar preuzeti mnoge ingerencije unutrašnje kontrole pa čak i pokretati disciplinske postupke prema zaposlenima u policiji.

To bi sve od policije pravilo partijsku policiju koja ne bi radila u interesu građana Srbije nego partije na vlasti, a to se upravo predlaže po ugledu na kineski model vladanja.

Peto, nacrt zakona se oslanja u velikoj meri na stratešku saradnju vlade Srbije sa kompanijom Huawei sa kojom vlada Srbije ima zaključene sporazume o saradnji i ugovore o nabavci sofisticirane opreme koji su označeni kao tajni.

Time se narušava već potpisani Vašingtonski sporazum kojim se Srbija obavezala da će zabraniti upotrebu opreme za 5G mrežu koja je nabavljena od nepouzdanih kupaca kakva je upravo kompanija Huawei koja je pod sankcijama USA zbog svojih bliskih veza sa kineskom vladom.

Podsećamo i na izveštaj Freedom Hous-a koji je Srbiju svrstao među hibridne režime, kojom prilikom je upravo naveo sporni tehnološki uticaj Kine na Srbiju.

Iz svega navedenog smatramo da je preko potrebno povući ovakav nacrt zakona i usaglasiti ga sa strukom i standardima evropske unije i tek tada ga pustiti u proceduru, zaključuje se u saopštenju Regionalne akademije za razvoj demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari