Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima se vraća u proceduru: Vlada zakazala okrugli sto pred novogodišnje praznike 1Foto: mup.gov.rs

Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima, koji je u septembru prošle godine povučen iz procedure nakon brojnih kritika stručne javnosti, vraća se na dnevni red.

Kako Danas saznaje, vladin Odbor za pravni sistem i državne organe je u sredu 7. decembra doneo zaključak kojim određuje sprovođenje javne rasprave o nacrtu ovog zakona, kao i Nacrta zakona o obradi podataka i evidencijama u oblasti unutrašnjih poslova.

I kao što je javna rasprava o prethodnom Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima organizovana preko leta, ova je zakazana neposredno pred novogodišnje praznike. Prema zaključku, u planu je da se organizuju tri okrugla stola – u Novom Sadu 21. decembra, u Nišu dva dana kasnije i u Beogradu, 27. decembra.

Nacrt ova dva zakona o kojima će biti reči na okruglim stolovima objavljen je na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovo je drugi put u poslednjih godinu i po dana da vlast pokušava da donese najvažniji zakon koji uređuje rad policije. Prethodni put zakon je povučen u septembru 2021. godine, kako je objašnjeno, na izričitu molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sam Vučić je rekao da je zamolio tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da povuče zakon sa obrazloženjem da je ostalo šest meseci do izbora i da tako važan zakon nije dobro donositi u tom periodu.

„Ja sam kriv što se povlači nacrt zakona, izvinio sam se Aleksandru. Razlog toga je što je ostalo šest meseci do izbora, i ne želim da u poslednjih šest meseci donosimo tako važne zakone“, rekao je tada Vučić, dodajući da “nema pojma šta piše u tom zakonu”.

Ako predsednik i nije imao pojma šta piše u nacrtu, stručna javnost jeste i većini se nije dopalo to što nacrt predviđa.

Podsetimo, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) upozorio je da Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima sadrži brojne odredbe koje će, ukoliko ostanu nepromenjene, ugroziti zagarantovana prava građana i njihovu bezbednost, i uprkos kozmetičkim izmenama, očuvati politički uticaj na rad policije.

„Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima je u mnogim odredbama korak unazad u odnosu na postojeću zakonsku regulativu. Iz njegovih odredbi je izbačen do sada postojeći princip javnosti rada policije, kao i obaveza objavljivanja kvartalnih izveštaja o radu MUP-a. Članovima kojim se uređuju sistemi za obradu podataka, kao i nadzor i snimanje na javnim mestima se ugrožava pravo na privatnost građana i uvodi se totalni nadzor bez ikakve kontrole suda što je u potpunoj suprotnosti sa evropskim standardima i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. U domenu upravljanja ljudskim resursima, zapošljavanje bez konkursa postaje pravilo, a ne izuzetak, legalizuje se i nepotizam, što otvara ogroman prostor za zloupotrebe“, saopštili su iz BCBP-a nakon što je prethodni nacrt postao javno dostupan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari