Bambilend kao kruna povratka u devedesete 1Foto: EPA-PHOTO/EPA/SAŠA STANKOVIĆ/STF/as/hh/ow

Bambi park u vlasništvu Marka Miloševića, sina bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, nikada nije bio simbol onoga što je trebalo da bude – mesta zabave i igre za decu, „srpskog Diznilenda“ kako su ga nazivali te davne, ratne 1999. godine kada je otvoren, već je ostao kao uspomena na neko tragično i zlo vreme.

Nije dugo potrajao Bambilend u Požarevcu, svega godinu dana, a najava za njegovo ponovno otvaranje nije naišla na odobravanje šire javnosti, upravo zbog snažne asocijacije na devedesete koje su se uveliko vratile, prema mišljenju sagovornika Danasa.

– Najskuplji zabavni park na svetu, koji je napravljen tako što je Milošević trampio Kosovo i Metohiju za Bambilend, tragičan je spomenik jednom vremenu i jednoj epohi, koja je sada oživela kroz jednog od aktera i kreatora tog zlog doba, kaže za Danas član Glvanog odbora DS i nekadašnji član Otpora Srđan Milivojević, komentarišući vest da vlasti u Požarevcu nameravaju da ožive nekadašnji dečiji park.

Bambi park, nekada vlasništvo Marka Miloševića, ponovo će da otvori vrata, najavio je Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca. Kako prenose Novosti, Pavlović je rekao da je završeno idejno rešenje za ‘Bambi park’ koji će postati sportsko-rekreativni kompleks.

„Na nama je da obezbedimo sredstva i da polako počnemo da uređujemo taj kompleks. Volje imamo, znanja imamo, najveća muka biće finansije, ali nadamo se da ćemo obezbediti novac“, rekao je Pavlović.

Srđan Milivojević kaže da je Milošević bio otelotvorenje zla, a „Vučić je groteska koja simbolizuje to vreme i kao groteska će i završiti“.

– Bambilend je pravljen na krvi heroja sa Košara, na žrtvovanju generacije sa Paštrika, na strahotama i patnjama ljudi koji su stradali da bi odbranili ono što je Milosević izdao a Vučić prodao. Ponovno pokretanje ovog projekta je još jedno ruganje ovog mafijaškog režima svojim žrtvama – zaključuje Milivojević.

Profesor prava i bivši predsednik DS Bojan Pajtić ocenjuje za Danas da je ovaj režim restaurirao ceo sistem “vrednosti” iz devedesetih – autoritarnu vladavinu, gušenje medija, izbornu krađu, agresivni narativ prema neistomišljenicima, besomučnu pljačku državnih resursa.

– Jedina restaruracija iz koje bi možda i nešto pozitivno moglo da proizađe je obnova “Bambilenda”, pod uslovom da se i iza nje ne krije pranje novca, pljačka i kapital funkcionera vladajuće partije i njihovih porodica – navodi Pajtić.

Novinar Dinko Gruhonjić kaže za Danas sa je odavno bilo krajnje vreme da prestanemo da se čudimo što Vučić, Dačić, Vulin… vraćaju Srbiju na fabrička podešavanja iz devedesetih godina 20. veka.

„Pobogu, pa bilo bi čudno da je drugačije“, navodi Gruhonjić, za koga je Bambi park „samo kruna povratka u devedesete godine“.

– Ovu vlast je moguće pobediti jedino na političkoj platformi koja je suprotna od devedesetih. Naravno, uz veoma dobru organizaciju i svest o tome da je preko puta prava nacionalističko-kriminalna neman – ističe Gruhonjić.

Novosti podsećaju da je Bambi park počeo sa radom na Dan boraca, u julu 1999. godine, a na svečanom otvaranju prisustvovalo je više od 2.000 ljudi. Od samog otvaranja, srpska štampa je ovo mesto nazivala „Diznilend u Srbiji“. Ovo mesto je imalo tobogan, dvorac, lavirint, vidikovac, različite sportske terene, fontanu, sunčani sat, bazen i različita mesta za odmor i rekreaciju.

Bambilend je prestao sa radom već 2000. godine i od tada je, podsećaju Novosti, samo propadao. Danas nema nikakvu namenu i potpuno je ruiniran.

Grad je vlasnik nešto više od dva hektara, a 60 ari na prostoru Bambi parka je u privatnom vlasništvu. Gradonačelnik Požarevca izjavio je da grad želi da otkupi taj prostor i da su bili u pregovorima ali da vlasnik ne želi da proda.

„Privatni vlasnik moraće da uredi taj prostor u skladu sa urbanističkim i planskim dokumentima, planom generalne regulacije prostor ’Vašarišta’ i ’Bambi parka’ je predviđen za sportsko-rekreativan sadržaj“, rekao je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari