Banjac: Taj 3. maj je promenio sve, a nije promenio ništa 1foto M.K./ATAImages

Taj 3. maj je promenio sve, a nije promenio ništa, taj dan je bio crveno svetlo na koje niko nije mogao da ostane nem, poručio je Smiljan Banjac, moderator programa na beogradskom protestu „Srbija protiv nasilja“, uoči šetnje centralnim gradskim ulicama, koja će se završiti ispred ministarstava prosvete i pravde.

„Mislili smo da je bezbedno detinjstvo u školama zagarantovano. Onaj ko sebe smatra predsednikom ponovio je da mu nismo važni i da nas ne primećuje. Šta je to nego prostačko ruganje onima koji misle drugačije“, rekao je Banjac, prenosi N1.

Ovo ovde je solidarnost, ovo je prava pokazna vežba i novi predmet „Vrednosti i vrline kao životni kompas“, dodao je Banjac.

„Potpuno je normalno da u demokratskim društvima deca i njihovi nastavnici razgovaraju o emocijama, empatiji, solidarnosti. Nije li licemerno da na to pozivaju oni koji podržavaju nasilje, nemoral i govor mržnje“, upitao je Banjac.

Isti oni, dodao je, koji su danas vlast, gostuju u medijima koji promovišu anticivilizacijske vrednosti.,

„Zaposleni u školama smatraju da su smernice dobra, ali zakasnela ideja, a nastavnicima je prebačena lopta da se snalaze u nikad težim okolnostima“, kazao je Banjac.

Prema njegovim rečima, ništa se nije promenilo tokom ova dva meseca, pošto je školska godina ranije prekinuta zbog masovnih ubistava.

Policajci u školama, već viđeno, bez posebnog efekta. U OŠ „Vladislav Ribnikar“ u znak sećanja na ubijene postavljeni su borići. Učenici VII2 sa nastavnicima i roditeljima posetili su učionice u kojima će biti održani časovi i to je sve, nastavio je Banjac.

„Vlast je na nezakonit način rasformirala Anketni odbor na kojem je trebalo da bude istražena politička odgovornost za one koji nisu ništa učinili za bezbednost dece. Gde smo sada, nismo ni na početku“, konstatovao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari