Banjaluka i Sarajevo oprečno o najavi gradnje spomen parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković ocenila je neprihvatljivim da se na teritoriji BiH gradi bez odluke i odobrenja njenih institucija, reagujući na najavu Aleksandra Vučića o izgradnji „svesrpskog svetilišta“ u Gradini. Odgovorio joj je Milan Tegeltija, savetnik Milorada Dodika, kako neće moći da spreči gradnju memorijalnog centra.

Šefica bh. diplomatije je poručila da Bosna i Hercegovina poštuje sve žrtve zločina, da je BiH mesto genocida i etničkog čišćenja ne samo tokom agresije na BiH, nego i za vreme Drugog svetskog rata, prenosi sarajevsko Oslobođenje sajt Klix.

Turković je rekla da ovakve najave iz Srbije, od vlasti i Srpske pravoslavne crkve, bez ikakvih institucionalnih konsultacija sa nadležnim organima u BiH ne pokazuju poštovanje i međudržavno uvažavanje.

„Više liče na obično politikantstvo, zloupotrebu i daleko su od poštovanja prema žrtavama, pa i onim iz Jasenovca, među kojima nisu samo i jedino Srbi. U tom koncentracionom logoru ubijen je i veliki broj Bošnjaka, Roma i ostalih kao što su ubijani i u logorima Omarska i Trnopolje, u Prijedoru i na mnogim drugim stratištima gde vlasti manjeg entiteta još zabranjuju izgradnju obeležja“, zaključila je ona, .

Reagujući na izjavu Bisere Turković Dodikov savetnik Tegeltija je poručio: „Neće moći Bisera! Dođi na Gradinu, pa sruši ako misliš da možeš ili pokušaj da spriječiš da se napravi! Sa ovakvim mi treba da živimo u istoj državi!“

Takve izjave Turković, prenosi Radio-televizija Srpske izjavu agenciji Srna, „nisu ništa drugo osim dokaza o tome kakvu BiH želi političko Sarajevo – BiH u kojoj bi Srbi od Sarajeva morali da traže dozvolu da poštuju svoje žrtve i da im prave svetilišta.

„Oni bi da nam oni dozvoljavaju ili ne dozvoljavaju da pravimo svetilišta svojim žrtvama, svojim poklanim sunarodnicima. I onda se čude kad iz Republike Srpske dobiju odgovor, takva BiH – hvala, ali ne!“, naglasio je Tegeltija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac, postignut dogovor da se na prostoru Donje Gradine izgradi veliki memorijalni centar.

Danas smo postigli dogovor i prenosim potvrdu Dodika, u izgradnji nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište u Donjoj Gradini“, rekao je Vučić posle sastanka sa patrijarhom kojem je prisustvovao i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Prema najavi Srbija će investirati 80 odsto novca, a Srpska 20 odsto.

Vučić je dodao da će na prostoru Starog sajmišta pokušati da otvore paviljone koji bi bili najbolje mesto za Muzej žrtava genocida, kao i da će biti podneta inicijativu da leva obala Save dobije naziv „Obala jasenovačkih žrtava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.