Batut: Kolorektalni karcinom je drugi po učestalosti u pogledu oboljevanja i mortaliteta 1Foto: Pixabay

Institut za javno zdravlje Srbije saopštio je danas, povodom Svetskog dana zdravlja, da je kolorektalni karcinom drugi po učestalosti malignitet u pogledu oboljevanja i mortaliteta, jer svake godine se dijagnostikuje oko 4.500 novih slučajeva, a više od 3.000 ljudi umre.

U više od 75 odsto slučajeva kolorektalni karcinom se dijagnostikuje kasno, sa većom smrtnošću, pa je stopa učestalosti tog karcinoma u Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji među prvih 10 na svetu.

Kompanija BGI Genomics objavila je Izveštaj o stanju svesti o kolorektalnom karcinomu, a rezultati pokazuju da je 51,5 odsto anketiranih prijavilo da nema dovoljno informacija o kolorektalnom karcinomu, a 34,5 odsto navodi troškove kao razlog koji ih sprečava da obave skrining.

Rezultati pokazuju da je 88,8 odsto učesnika spremnije da ide na skrining nakon što su saznali za petogodišnju stopu preživljavanja od 90 odsto u slučaju ranog otkrivanja kolorektalnog karcinoma.

Anketirano je 1.817 ispitanika iz šest zemalja i regiona: Ujedinjenog Kraljevstva (Zapadna Evropa), Mađarske (Istočna Evropa), Saudijske Arabije (Bliski istok i Afrika), Tajlanda (Jugoistočna Azija), Kine i Hong Konga (Severna Azija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari