BBC: Prva balkanska premijerka koja je učestvovala na prajdu 1Foto: EPA-EFE / ANDREJ CUKIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić postala je prva predsednica vlade na Balkanu koja je učestvovala na gej paradi, piše BBC.

Oni podsećaju da je ona ujedno i prva žena i prva pripadnica LBGT populacije koja se nalazi na čelu srpske vlade.

BBC navodi da gej parade u Srbiji nisu oduvek dobro prolazile podsećajući da je pre sedam godina više od 100 ljudi, najviše policajaca, bilo povređeno tokom nereda koji su izbijali u Beogradu tokom održavanja Parade ponosa.

Britanski javni servis ističe da je Brnabić jedna od svega nekoliko premijera širom sveta koji su otvoreno priznali da su homoseksualne orijentacije. Na toj „maloj listi“ su premijeri Irske i Luksemburga.

„Mnogi Srbi imaju i dalje duboko tradicionalne poglede, ali ove godine svega nekoliko njih je protestovalo protiv prajda, nosivši pravoslavne ikone i ruske zastave“, navodi se na sajtu BBC i dodaje da su učesnici današnje šetnje u Beogradu izrazili nadu da će premijerka promeniti zakonske akte kojima će se omogućiti brakovi istopolnim osobama.

BBC podseća i da je Srbija kandidat za članstvo u EU, ali da EU zahteva od Srbije da unapredi poštovanje prava manjina, uključujući i prava LGBT populacije.

Parada Ponosa pod nazivom Za promenu, završena je danas pozivom da se dođe i na sledeću, iduće godine u Beogradu, uz očekivanje da će učesnika biti još više i još bolji program, kako je poručio danas organizator po završetku šetnje, u centru grada, čiji je kraj označen igračkom tačkom i muzikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari