BC Partners kupuju United Group, u okviru koje posluju SBB i TV N1 1

BC Partners, vodeća investiciona kompanija, objavila je u četvrtak da je potpisala konačni sporazum o kupovini većinskog udela u United Grupi B.V. (United Group – UG) od KKR-a, vodeće globalne investicione firme, objavljeno je na sajtu N1.

KKR će zadržati značajni manjinski deo akcija u United Group, u okviru koje su SBB i regionalna televizija N1.

Finansijski uslovi transakcije nisu objavljeni, a ugovor je predmet relevantnih regulatornih odobrenja.

„Oduševljeni smo menadžerskim timom UG i podrškom KKR-a u budućem rastu kompanije. UG se odlikuje visokim kvalitetom, uz difuzne karakteristike rasta, vodeću infrastrukturu, raznolik sadržaj i lojalne korisnike“, izjavio je Nikos Stafonulos, partner u BC Partners.

On je dodao da „atraktivan i integrisan poslovni model i njeno regionalno liderstvo odlično pozicioniraju UG za budući organski i akvizicijski rast“.

Žan Pijer Sad, generalni direktor KKR, je rekao da je ponosan na način kako se UG razvijala u poslednjih pet godina.

„To je sjajan primer pravog konvergentnog operatora u komunikacijama i medijima sa vodećim proizvodima u inovacijama i uslugama na tržištu. Ostaćemo blisko posvećeni budućem razvoju UG i sa zadovoljstvom očekujemo saradnju sa BC Partners kako bismo obezbedili dalji napredak kompanije“, dodao je Sad.

Kao savetnici BC Partners navedeni su Morgan Stenli i Lajon Tri (Morgan Stanley and LionTree), dok Kredit Svis (Credit Suisse) savetuje UG.

O BC Partners  

Kompanija je vodeća međunarodna investiciona firma sa više od 18 milijardi evra vrednosti u poslovima sa privatnim kapitalom i kreditima. Osnovana je 1986. godine i već tri decenije ima aktivnu ulogu u razvoju evropskog otkupnog tržišta.

Danas, rukovodstvo BC Partners radi na tržištu kao integrisani tim u kancelarijama u Severnoj Americi i Evropi.

Od početka, privatni kapital BC Partners imao je 104 privatne investicije u kompanije sa ukupnom vrednošću od 129 milijardi evra i trenutno ulaže u deseti privatni akcijski fond.

Na terenu privatnih kreditnih fondova, BC Partners trenutno investiraju u Special Opportunities Fund I.

O KKR

KKR je vodeća globalna investiciona kompanija koja se bavi višestrukim alternativnim vrednostima, uključujući privatni kapital, energiju, infrastrukturu, nekretnine i kredite, sa strateškim menandžerskim partnerstvom koje upravlja hedž foindovima.

KKR teži da generiše atraktivne investicione fondove za svoje investitore uz strpljiv i disciplinovan investicioni pristup, zapošljavanje stručnjaka svetske klase i upravljanje rastom i vrednošću portfolija KKR kompanija.

KKR ulaže sopstveni kapital uz onaj kojim upravlja za investitore u fondu i obezbeđuje finansijska rešenja i investicione prilike kroz svoje poslove na tržištu kapitala.

Reference o KKR investicijama mogu uključivati i aktivnosti sponzorisanih fondova.

U Srbiji u okviru United Group posluju kablovski operateri SBB i IKOM, Sport Klub, Total TV, kao i televizija N1 i produkcija GRAND.

United Media kao deo United Group početkom septembra je kupila Pink M i Pink BH, a kako je saopšteno ovo su kanali sa nacionalnom pokrivenošću i visokom gledanošću u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.