BCLJP: Srbija nezakonito izručila državljanina Bahreina uprkos odluci Evropskog suda 1Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Beogradski centar za ljudska prava (BCLJP) upozorio je da je Srbija jutros izručila Bahreinu državljanina te zemlje uprkos zabrani, odnosno privremenoj meri koju je Evropski sud za ljudska prava izrekao u vezi s tim ekstradicionim postupkom. 

Iz Centra su ocenili da će posledice odluke o izručenju uprkos odluci Evropskog suda za ljudska prava, biti „štetne po Srbiju i njen ugled pred međunarodnim telima po ovom kao i po pitanju vladavine prava, pravne sigurnosti i poštovanja ljudskih prava u Srbiji koja su garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Ustavom Srbije“.

Naveli su da je državljanin Bahreina od novembra prošle godine bio u pritvoru u Srbiji, iako je pred nadležnim organima u postupku za izručenje izrazio nameru da traži azil u Srbiji tvrdeći da mu u državi porekla preti opasnost od mučenja, političkog i verskog progona.

„I pored odluke Evropskog suda za ljudska prava koji je na zahtev Beogradskog centra za ljudska prava izrekao privremenu meru i odložio ekstradiciju do 25. februara 2022. godine i okončanja postupka pred tim sudom, Srbija je izvršila izručenje i prekršila ne samo odluku suda u Strazburu, nego i niz međunarodnih i domaćih propisa koji je obavezuju na poštovanje i zaštitu ljudskih prava“, stoji u saopštenju.

Podsetili su da je Srbija 2019. godine imala sličan slučaj kada je Turskoj „nezakonito“ izručila državljanina te zemlje, kurdskog političkog aktivistu Dževdeta Ajaza.

„Komitet protiv torture UN u najnovijim Zaključnim razmatranjima iz decembra 2021. godine podsetio je na ovaj predmet i izrazio žaljenje što Srbija nije sprovela sveobuhvatni nadzor nad uslovima u kojima Dževdet Ajaz izdržava kaznu zatvora nakon proterivanja u Tursku i što nije obezbedila obeštećenje, uključujući i adekvatnu naknadu nematerijalne štete koja je rezultat fizičke i psihičke povrede koju je on pretrpeo“, piše u saopštenju BCLJP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari