BeFem dodelio priznanja za feminističke inicijative 1Foto: FB/BeFem

Feministički kolektiv BeFem dodelio je večeras, na Međunarodni dan žena, 15 priznanja „Bring the Noize 2021“ za feminističke inicijative najistaknutijim aktivistkinjama i organizacijama.

„Ove godine ženski glasovi širili su se kao nezaustavljiva reka. Kada su nas pitali zašto nismo prijavile, ili zašto smo ćutale, pokazale smo kako to izgleda kada ne ćutimo. Na kraju, godinu za nama obeležili su ženski glasovi, glasovi u borbi za slobodu, protiv nasilja i patrijarhata“, rekla je medijska koordinatorka BeFema Jovana Netković na onlajn predstavljanju dobitnika.

Novinarka Lana Nikolić podsetila je na slučajeve Istraživačkog centra Petnica, Srpske akademije nauka i umetnosti, navodnog podvodjenja žena i maloletnica u Jagodini, glumica Danijele Štajnfeld i Merime Isaković, glavne i odgovorne urednice lista Podrinjske Isidore Kovačević, kao i inicijativa „Nisi sama“ i „Nisam prijavila“.

„Bring the Noize“ priznanja dodeljena su nevladinoj organizaciji Ministarstvo prostora za „izgradnju mape jednakosti“, Poljoprivredno-socijalnoj zadruzi Ražanjke za „žensko zadrugarstvo“ i Alternativnom centru za devojke za „feminističku kampanju za podršku devojčicama“.

Za „podizanje glasa protiv eksploatacije i mobinga“ nagradjena je Jovana Bakula, za „feminističko znanje i obrazovanje“ Ana Kolarić, a za „žensku ekološku borbu i odbranu šuma“ Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške Gore.

Milena Radulović, Iva Ilinčić i Dejana Deksi Stošić dobitnice su priznanja za „podizanje ženskog glasa i borbu protiv seksualnog nasilja“, a Ksenija Pavkov i Ivana Gordić Perc za „uzbunu godine“.

Nagradu za „doprinos suočavanju sa prošlošću“ ponele su Aida Ćorović, Jelena Jaćimović Jačim i istraživački tim Fonda za humanitarno pravo, a za „feminističko arhiviranje ženske istorije“ nagradu je dobila ekipa filma „Pejzaži otpora“, odnosno Marta Popivoda, Ana Vujanović i Jelena Maksimović.

Inicijativa „I preduzetnice su mame“ ponela je priznanje za „zakonsku borbu za mame preduzetnice“, a udruženje Jedna za drugu za „hrabrost i solidarnost u borbi protiv karcinoma dojke“.

U oblasti feminističkog medijskog izveštavanja priznanje je pripalo Dejani Cvetković, za umetnički doprinos izgradnji mira Ani Simeoni Zelenović, a u oblasti „održiva ljubav i moda“ F.Fm podkastu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari